Lasse Johansson

torsdag den 2 februari

med Lasse Johansson

Palestinsk penningbrist
Många palestinier väntar idag på sin februarilön från den palestinska myndigheten. Men myndigheten som är en av dom viktigaste arbetsgivarna har inga pengar. Efter Hamas valseger bestämde nämligen Israel att hålla inne med dom skattepengar som egentligen tillhör den palsestinska myndigheten, och det gör pengabristen akut.
06.15 Samtal med Helena Lindholm-Schulz, mellanösternkännare vid Göteborgs universitet

Mutande biståndsarbetare
Biståndsarbetare måste ofta dela ut mutor för att få fram sina hjälpsändningar till dom som är i nöd. Eller så gör man det via agenter eftersom det är moraliskt förkastligt med korruption. Det är ett svårt val för många, också att betala små mutor, men dom anser det vara nödvändigt för det tillhör vardagen i fattiga länder. Det framgår av en ny doktorsavhandling.
06.20 reportage av Gösta Lempert, samt samtal med Helena Jansson från Forum Syd

Dålig luft
I Göteborg har halterna av luftföroreningar varit rekordhöga de senaste dagarna. Det beror på inversion, ett miljöfenomen som gör att luften inte cirkulerar. Avgaser och andra föroreningar stannar kvar i stadsluften och orsakar problem för astmatiker och hjärtsjuka.
06.40 Reportage av Benedikta Cavallin samt samtal med Björn Holmer, docent i naturgeografi vid Göteborgs universitet.

Korrespondentkrönika
Av Kjell-Albin Abrahamsson i Warszawa.
Sänds 06.50
 

Skändning av religioner
Igår publicerade även en fransk tidning, France Soir, dom danska Muhammedkarrikatyrerna som väckt så mycket vrede bland muslimer, och en rad andra europeiska tidningar följde efter. Den franska tidningen motiverade publiceringen med att yttrandefriheten inte får offras av religiösa hänsyn, idag fick tidningens chefredaktör sparken. Men får religioner utmanas hur mycket som helst, eller bör man ta religiösa hänsyn?
07.20 Samtal med fotografen Elisabeth Ohlsson-Wallin som med sina Ecce Homo-bilder med Jesus bland homosexuella väckte mycket stor upprördhet bland kristna när dom ställdes ut för 7-8 år sedan.

Korruption i Indien
Korruption är ett allvarligt problem i Indien, särskilt för Indiens hundratals miljoner fattiga. Beräkningar visar att hushållen får betala mellan 10 och 20 procent av per capita-inkomsten i mutor, ofta för att få saker som egentligen borde vara helt gratis
Reportage av Nils Horner
Sänds 07.40

Muhammedbilderna
Vad säger dansken på gatan om omvärldens reaktioner på bildpubliceringen?
08.15 Enkät av Sveriges Radios Nordenkorrespondent Bengt Lindroth och samtal med Rolf Jonshöj, politisk kommentator på Danmarks Radio samt författaren Dilsa Demir Bagsten som menar att det är dags för fler tidningar att publicera bilderna.

Producent Petra Quiding
petra.quiding@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".