Fredagen 3 februari

med Johan Wangström

Våldtäktsvåg i Uganda
En FN-studie visar att 60 procent av alla flickor under 15 år i norra Uganda har utsatts för sexuellt våld. Det handlar om en landsända som efter 20 år av inbördeskrig förvandlats till ett enda stort flyktingläger med 1.5 miljoner flyktingar. Samtal med afrikakorrespondenten Vincent Dahlbeck.

SIDA finansierar ett FN-projekt för att försöka få stopp eller åtminstone minska våldet i Norra Uganda. Samtal med SIDA:s afrikachef Lotta Sylwander.

Protester växer
Det har varit en vecka när konflikten om de publicerade satirbilderna på profeten Muhammed har eskalerat. Det talas nu till och med om en ”civilisationernas kamp” på grund av de här bilderna och konflikten eldas på av vissa grupper med specifika intressen. Varför har reaktionerna växer och hur många är egentligen de som protesterar? Sören Wibeck, Sveriges Radios livsåskådningsredaktion.

Mohammedbilder i fredagsbön
Idag hålls fredagsbön i moskéer över hela världen. Vad som sägs där kan ha stor inverkan på vad som händer i konflikten om de publicerade Mohammed-bilderna. Frågan är om det kommer att lugna känslorna eller ge mer bränsle åt protesterna. Ismael Abuhelal, imam i Växjö och Abdul Wahid Pedersen, imam i Danmark.

Korrespondentkrönika
av Krister Fridén i Jerusalem

Ungas politik
Många unga bryr sig inte om svensk partipolitik, men är det verkligen det politiska engagemanget som brister? När det gäller världspolitiken är intresset starkare bland ungdomarna. Reportage från stockholmsförorten Rågsved av Katja Magnusson och Silan Diljen efterföljt av en debatt mellan Luciano Astudillo, ung socialdemokratisk riksdagsledamot och Shora Esmailian, politisk aktivist utanför riksdagen.
 
 

Stjärnornas väg till VM
Fotbolls-VM närmar sig och många hoppas på våra tre internationella storstjärnor Zlatan Ibrahimovich, Fredrik Ljungberg och Henke Larsson. Men formkurvan verkar vara på väg åt fel håll. Zlatan bråkar, Ljungberg sågas och Henke Larsson nöter bänken. I studion Glenn Strömberg, Tv-sportens expertkommentator och Stefan Thylin, expertkommentator på Canal Plus.

Ny film i westerngenre
Vilda Westernfilmen är långt ifrån död, den har bara blivit gay. Hör kulturspanaren Gunnar Bohlin om den hyllade filmregissören Ang Lees Oscarsnominerade westerndrama ”Brokeback Mountain” som har premiär idag.

Hijiras utmanar konventioner i Indien
Genom historien har dom levt i kollektiv och uppträtt som underhållare på tex bröllop och dop. Med sina sånger, danser och sina fräcka vitsar har dom både roat och skrämt. De kallas Hijiras och kan beskrivas som en indisk subkultur med egen gemenskap, regler och ritualer. De är transpersoner som idag får kämpa mot fördomar och HIV. Ett reportage av Åsa Furuhagen-Westberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".