Pia Fridén

Måndag 6 februari

Programledare: Pia Fridén

Kravallerna i arabvärldenEfter attacken mot Danmarks konsulat i Libanons huvudstad Beirut igår har situationen blivit mycket spänd i staden, där inbördeskriget mellan kristna och muslimer fortfarande är ett sår som knappt har läkt. Hur påveras stabiliteten i Libanon av gårdagens kravaller. Samtal med Leyla Assaf Tengroth är svensk-libanesisk dokumentärfilmare och Johan Gärde religionspsykolog.

Hur påverkas Danmark av attackerna mot landets ambassader. Samtal med den danske imamen Abdul Wahid Pedersen och den danske statsvetaren Hans Mouritzen.

Hur stor del är Jyllandspostens publicering av bilderna på Muhammed orsaken till kravallerna i mellanöstern?Samtal med Per Erik Korström, konsult i internationell konflikthantering, tidigare FN-tjänsteman i bl a Syrien och Libanon.

Hur beskriver arabiska medier attackerna mot ambassaderna? Samtal med Sveriges Radios Karwan Tahir och Muhammad Fazlhashemi, idéhistoriker i Umeå med inriktning på muslimsk idéhistoria.

I Tyskland har en delstat infört ett åsiktsprov för att försäkra sig om att inga terrorister får tyskt medborgarskap. Krönika av Kristian Åström.

Regeringens plusjobb
Plusjobben tränger ut dom vanliga jobben hävdar fackförbundet kommunal i Heby kommun. Hur bra är egentligen plusjobben? Samtal med Hans Karlsson arbetslivsminister.

Dubbdäck förorenar luften
Dubdäck är effektiva vid halt väglag. Men däcken river också upp partiklar från vägen som kan leda till luftrörsproblem och astma. Nu satsar flera städer på att försöka minska dubbdäckens hälsorisker. Reportage av Jenny Berntson Djurvall.

Samisk nationaldag
I dag firar samerna sin nationaldag. På Skansen i Stockhoolm kan besökarna på prova på kassokasntning och lyssna till samisk musik. Direktintervju med samen Ulf Bergdahl.

Producent: Klas Wolf-Watz

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".