Lasse Johansson

Torsdag 9 februari

med Lasse Johansson

Fosterskador
En ny studie visar att antidepressiva läkemedel kan öka risken för syrebrist hos nyfödda foster. Undersökningen visar att risken för att nyfödda barn inte ska få igång sin andning via lungorna när de föds är sex gånger högre än normalt om mödrarna ätit antidepressiva under senare delen av graviditeten. Samtidigt är det en ovanlig skada som kan behandlas. Läkemedelsverket anser inte att det i nuläget finns anledning att ändra dagens rekommendationer att använda medicinerna med försiktighet.

Risk för våldsamheter
Idag firar många Shiamuslimer ”Profetens dag” och demonstrationer mot Muhammedkarikatyrerna planeras i flera länder. Direktrapport från Irans huvudstad Teheran.

Muhammedteckningarna
Uppståndelsen efter Jyllands-Postens publicering av muhammedkarikatyrerna fortsätter. Men i Danmark plockar Dansk folkeparti politiska poäng på våldsupptrappningen och går framåt i opinionsmätningarna. Vår korrespondent har träffat en av partiets ledande gestalter. Vi frågar oss också exakt HUR den danska invandringspoltiken hårdnat under senare år.

Tsunamiförhören
Idag fortsätter förhören i Konstitutionsutskottet om regeringens hantering av tsunamikatastrofen. KU har nu hunnit fram till statsministerns närmaste man Lars Danielsson och UD:s kabinettsekreterare Hans Dahlgren. De har tidigare haft väldigt olika minnesbilder av vem som ringde vem och hur många gånger under de första dygnen efter flodvågen. Kanske får vi svar idag om vem som talar sanning och vem som ljuger...

Religiös segregation
Trenden pekar uppåt för religiösa friskolor. De senaste åren har elevantalet ökat stadigt och är på flera platser kring storstäderna de populäraste friskolorna. Men kritiker fruktar att religiösa friskolor skall leda till att klyftan mellan olika trosuppfattningar ökar och ett mer fördomsfullt samhälle.

Korrespondentkrönika
Idag signerad Vincent Dahlbäck, Johannesburg.

Producent Marie-Jeanette Löfgren
marie-jeanette.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".