Jörgen Huitfeldt

Fredag 10 februari

med Jörgen Huitfeldt

Sverigedemokraternas budskap spritt
I torsdags rapporterade den islamistiska organisationen Hizbollahs tv-kanal Al-manar om hur Sverigedemokraternas tidning Sd-kuriren uppmanat sina läsare att skicka in egna karikatyrer av profeten Muhammed. Kanalen når över hundra miljoner tittare i arabvärlden. Att Sverigedemokraternas hemsida nu är stängd och att det är ett ytterst litet parti med svagt stöd spelar ingen roll, säger Ingmar Karlsson, svensk generalkonsul i Istanbul- skadan kan redan vara skedd.

Vad gör en imam?
I veckan har vi hört i nyhetssändningarna hur imamer världen över reagerat på publiceringen av Muhammedbilderna. Men vad gör en imam? Och vad har de för roll i Sverige jämfört med i de muslimska länderna? Ahmed Gholam, islamolog vid Lunds universitet och Mohammed Laallam imam vid islamska församlingen i Haninge berättar om detta.

Dyrt att köra fort
Det högsta bötesbeloppet för fortkörning ska fördubblas, från 2000 till 4000 kronor enligt ett nytt förslag som blev känt igår. En annan diskussion som förts i Sverige är att ta efter finländarna när det gäller böter för fortkörning. I Finland avgör plånboken hur stora fortkörningsböterna blir; det vill säga ju större inkomst desto högre böter.
Samtal med finska motorjournalisten Rolf Gabrielsson.
Debatt om progressiva fortkörningsböter mellan överåklagare Sven-Erik Alhem och Robert Collin, trafikjournalist på Aftonbladet.

Skola med etnisk inriktning
Skolor med etnisk inriktning, där eleverna till exempel kan välja ett speciellt språk, blir allt mer populära. Hör familjen Karim berätta om varför de valt att låta sina barn få specialundervisning i arabiska och islam. Reportage av Katja Magnusson och Silan Diljen. 

Självcensur i Danmark
”Självcensuren har segrat”. Så sa Jyllands-Postens chefredaktör Carsten Juste i förra veckan när han bad om halv ursäkt för de tolv muhammedteckningarna. Men hur är det? Har självcensuren ökat i Danmark de senaste veckorna? Vår korrespondent Bengt Lindroth i Köpenhamn har träffat Christoffer Ziele, en av landets mest uppmärksammade satir- och serietecknare. Reportage av Bengt Lindroth.

Filmpremiär om terrordådet i München
I terrordådet 1972 dödades 11 medlemmar i den israeliska Os-truppen av palestinska terrorister.Men filmen behandlar framför allt det som hände efter attentatet då ett israeliskt mordkommando skickades ut för att döda de ansvariga bakom münchendådet. Ekots reporter Jan Mosander var i Munchen 1972 och har nu sett filmen.

Balkan Musik på inmarsch
Balkan Musik är en musikgenre som blivit allt populärare i Sverige. Och i helgens invigning av mångkulturåret kommer att ske till toner av denna musik. Samtal med Ülkü Holago, musikjournalist.

OS i Turin
Idag öppnar vinter OS i Turin. På plats är Gunnar Bolin, som med start idag och två veckor framöver kommer att ge oss krönikor med senaste nytt från spelen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".