Pia Fridén

Måndag 13 februari

med Pia Fridén

Provisoriskt styre blir permanent
Två månader av interna strider efter valet i Irak förslår nu valets vinnare, den Förenade Irakiska alliansen, att den provisoriska regeringens premiärminister Ibrahim Jaafari sitter kvar som premiärminister. Frågan är om Jaafari som redan styrt landet i ett år kommer kunna vända på den våldspiral som han tidigare inte kunnat stoppa. Hör frilansjournalisten Salam Karam.

Snow York New York
Amerikanska östkusten har drabbats av det värsta snökaoset på närmare 60 år. I New York har det fallit mer än 60 centimeter nysnö skidåkare har kunnat ses glida fram längs avenyerna. New York korrespondenten Sara Stenholm rapporterar.

Unga kvinnor hoppar av politiken
Nästan var tredje kvinnliga kommunpolitiker mellan 18 och 36 har hoppat av sitt politiska uppdrag i kommunfullmäktige. Det visar siffror som Ekot tagit fram för mandatperioden 2002-2006. Vår reporter Malin Olofsson tog tåget till Arboga och träffade Jeanette Malmström Larsson som för ett par år sedan hoppade av sitt politiska uppdrag för miljöpartiet i kommunen. Senare under morgonen diskuterar statsvetaren Gun Hedlund i Örebro frågan om avhoppen. Hon har skrivit sin avhandling om kvinnor i politiken.

Krav på återförande av hädelselag
Från flera håll i den muslimska världen krävs nu att västvärlden åter igen ska införa lagar mot hädelse. Ska politikerna i Sverige ge efter för krav från muslimska fundamentalister? I debatt Tuve Skånberg, riksdagsledamot för kristdemokraterna som tidgare motionerat i riksdagen om att en lag mot hädelse ska återinföras. Och författaren och sommarprataren Lena Andersson vars sommarprogram med sin ”ateistiska predikan över Jesus” väckte starka känslor.

OS dag tre
Vår OS-krönikör Gunnar Bolin funderar över en massa masstarter.

Kameror vakar över Malmö
Malmö är på väg att ta täten när det gäller kameror som ska övervaka medborgarnas göranden och havanden. Men hjälper det med kameror då för att förhindra brott? Lars Backström, vd för Taxi Göteborg, ledande i satsningarna på kameror i taxibilar, diskuterar med justitiekansler Göran Lambertz, som bevakar allmänhetens intresse av att kameraövervakningen inte blir ett alltför stort intrång i människors privatliv.

Efter klockan kvart över åtta hör vi med Thordur Sveinsson på Islands datainspektion. På Island sker kameraövervakning till och med inne i barerna.

Dra av för massage i deklarationen
Inför ett BOT-avdrag - så att folk som sköter om sin kropp får dra av kostnader för förebyggande vård av kroppen i sin deklaration. Den idén läggs fram i SvD idag av läkaren och debattören Christina Doctare. Hör hur hon motiverar sitt förslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".