Pia Fridén

Onsdag 15 februari

med Pia Fridén

Fågelinfluensa hotar mångfalden
Det fruktade fågelinfluensaviruset H5N1 har upptäckts tio mil från Skåne - på den tyska ön Rügen i Östersjön. Två döda svanar har smittats av influensaviruset. Fyndet fick svenska jordbruksverket att genast besluta om skyddsåtgärder. Hör Björn Olsen, ornitolog och professor i infektionssjukdomar vid Högskolan i Kalmar, som menar att mångfalden i svenska fågelfaunan nu är hotad. Anders Gustavsson från Svenska lanthönsklubben i Skåne, menar också att de svenska lantraserna nu står inför ett stort hot. Som hobby föder han upp rasen Blå Anka och Skånsk blommehöna.

Hemlösa flyktingar efter Katrina
Den här veckan är läget akut för tiotusentals flyktingar från New Orleans, som blev hemlösa efter orkanen Katrina. Flyktingarna har under de senaste sex månaderna varit inhysta på olika hotell och regeringens katastrofmyndighet FEMA har stått för kostnaderna. Men nu slutar FEMA betala för hotellrummen och många flyktingar sparkas bokstavligen ut på gatan. Reportage av frilansjournalisten Katarina Andersson och samtal med Sveriges Radios USA-korrespondent Thomas Nordegren. 

Behövs svensk utbildning för imamer?
Publiceringen av och protesterna mot muhammedkarikatyrerna har ökat risken för vidgade klyftor mellan muslimska och nordiska länder. Det i sin tur har lett till diskussioner om vilka åtgärder som kan vidtas mot fundamentalism och främlingsfientlighet. En av åtgärderna som diskuteras i Sverige är behovet av en inhemsk utbildning för imamer. Samtal mellan Abd el Haqq Kielan, imam vid Svenska islamiska samfundet, och Aje Carlbom, forskare och socialantropolog vid Malmö högskola. Samtal med Emina Merdzanic, som påbörjat en imamutbildning i Sarajevo.

Konsten att störta snabbast nerför pisten
Belag, plattor, kärnor och vallning... När Anja Pärsson åker störtlopp i OS idag så kan just hennes utrustning bli avgörande för att komma de där hundradelarna före konkurrenterna. Samtal med Penilla Wiberg, med två OS-guld och ett OS-silver, och Jonas Persson, som sköter skidorna åt slalomherrarna Andre Myhrer och Martin Hansson i OS.

OS-krönikan
Gunnar Bolin från Turin om glädje och sorg i den mixade zonen.

Östtyska parlamentet rivs
Efter över tio års debatt rivs nu den forna östtyska parlamentsbyggnaden ”Palats der Republik” som ligger i hjärtat av Berlin. För forna västtyskar är byggnaden en symbol för den östtyska diktaturen, men för många östeberlinare står palatset för något helt annat - för fest och underhållning - och det är med sårade känslor som många nu följer hur jättebygganden monteras ned, sten för sten, berättar Sveriges Radios tysklandskorrespondent Kristian Åström.

Barn vädjar om hjälp mot nya mobbningsmetoder
Idag kommer en av de årliga barometrarna på hur barnen i samhället mår. Det är barnens hjälptelefon, Bris som kommer med sin rapport om hur många barn som ringer och vad barnen behöver hjälp med. Göran Harnesk, generalsekreterare för Bris, menar att barnen har problem med nya mobbningsmetoder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".