Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Fredag 17 februari

Publicerat torsdag 16 februari 2006 kl 22.33
Pia Fridén

Med Pia Fridén

Hemvändarparty
På torsdagskvällen ordnades hemvändarparty på Nalen i Stockholm. Det är Jönköpings kommun, som vill att Jönköpingsbor i förskingringen ska flytta hem igen.
Var är det bäst att bo? Hör storstadsälskaren Frida Boysen och Pernilla Ström, som flyttat från Stockholm till ett nytt liv med hästgård på landet.

För fyra år sedan startade kampanjen ”Kuben på Centralen” för att få folk att flytta till Jämtland. Hur lyckad var den? Susanne Kindström, Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Kritik mot tv-journalist
Enligt tidningen Resumé har tv-journalisten Erik Fichtelius täta privata kontakter med statsministern Göran Persson fortsatt. För fyra år sedan tvingades Fichtelius sluta som politisk kommentator på SVT efter att kritiserats för att ha för nära relationer med statsministern. På torsdagen beslutade tv-ledningen att Fichtelius skulle ta tjänsteledigt.
Debatt: Viggo Cavling, chefredaktör för tidningen Resumé och Jan Axelsson, chef för SVT:s nyheter och samhälle.

OS-krönika
Av Gunnar Bolin i Turin.

Hamasregering tar form
På lördag svärs ett nytt Hamas-dominerat parlament in, och den palestinska regeringen börjar nu ta form. Samtidigt skärps tonen från Israel och USA. De hotar att dra in biståndet om Hamas inte erkänner Israels rätt att existera och fördömer våld.  Vilka blir toppnamnen i Hamas regeringen, och vad vill de? Hör Nabil Sadeh, koordinator i mellanöstern för Olof Palmes Internationella center. Hur hanterar Israel följderna av palestinernas val? Hör Isabell Schierenbeck, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Ungdomsförbund om onykterhet på krogen
Många nattklubbar runt om i Sverige serverar alkohol till killar och tjejer som är under 18 år. Flera krogar har till och med bilder på omyndiga gäster på sina hemsidor - ungdomar med öl och drinkglas i händerna. Och Operation Krogsanering i Stockholm föreslår nu en lag om att inte låta minderåriga att vara på krogen överhuvudtaget efter ett visst klockslag. Ella Bohlin, ordförande för KDU, kristdemokratiska ungdomsförbundet, diskuterar med Elin Lundgren, förbundsstyrelsen för SSU och dessutom aktiv i UNF, Ungdomens nykterhetsförbund.

Premiär för succéfilm
Den hittills näst mest sedda dokumentärfilmen är ”Pingvinresan” av den franske regissören Luc Jacquet. Kulturnytts Måns Hirschfeldt har tjuvkikat.

Hemlösa utnyttjas i brutala filmer
Hör om reality-trenden i mediavärlden som greppar över nya områden. Ett företag i USA säljer nu videor och dvd-filmer där hemlösa personer slåss med varandra. De hemlösa utnyttjas som en typ av gladiatorer. I utbyte mot sprit och pengar har filmteamen fått uteliggarna att ställa upp i brutala slagsmål och filmat alltihop. Nu försöker de hemlösas advokater stoppa filmerna.

Producent: Per Hylén
per.hylen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".