Tisdag 28 februari

med Pia Fridén

Karneval i Katrinas skugga
Förra sommaren drabbade orkanen Katrina den amerikanska västkusten. Nyhetsrapporteringen därifrån handlade om kaos, förödelse och död. Men nu - precis ett halår efter katastrofen - dansar människorna på gatorna och det är karneval. Idag firas Mardi Gras i New Orleans. Samtal med P1:s Sara Stenholm.


20 år sen Palmemordet
Efter mordet på statsminister Olof Palme natten mellan den 28 februari och 1 mars 1986 inleddes vad som skulle bli den största mordutredningen i svensk historia, till att börja med ledd av dåvarande länspolismästare Hans Holmer. Reportage med bl a biträdande spaningschef Ingemar Krusell.
Olof Palmes son Mårten Palme medverkar.
Samtal om rättegångarna mot Christer Pettersson - den enda som åtalats för mordet. Advokat Claes Borgström var ekots expertkommentator under rättegångarna i tingsrätten och hovrätten, som fällde respektive friade Pettersson. Samt Rolf Stengård , nyhetschef Ekot.


Jakten på misstänkte krigsförbrytaren Mladic
Idag reser utrikesminister Laila Freivalds till Belgrad, bland annat för att träffa den serbiske presidenten. Ett ämne som lär komma upp i deras samtal är EU:s krav på att Serbien hjälper till få de förre överbefälhavaren Ratko Mladic ställd inför krisförbrytartribunalen i Haag. Laila Freivalds medverkar.
Reportage från Belgrad om serbiska reaktioner på EU:s krav och jakten på Mladic.


Tysk hjälp störtade Saddam?
Tyskland - som var det land som starkast motsatte sig kriget i Irak - har nu drabbats av en skandal. Uppgifter till New York Times hävdar att tyska agenter en månad före Irak-kriget lämnat över uppgifter till USA om hur Saddam Hussein skulle försvara sig. FOI:s säkerhetspolitiska expert Ingemar Dörfer tror att det kan ligga sanning i uppgifterna. Hör honom  tillsammans med tyska frilansjournalisten Barbro Eberan.


Svenska guld värda eget OS?
De svenska framgångar i Turin har åter väckt tanken på ett vinter-OS i Sverige. Centerpartiet vill driva Östersund som OS-kandidat år 2018. Men idrottsministern har sagt nej förut. Bosse Ringholm debatterar med centerpartiets Sven Bergström.


Tisdagens korrespondentkrönika kommer från Bengt Lindroth i Köpenhamn.

Producent Erik Boman
erik.boman@sr.se