Torsdag den 2 mars

med Pia Fridén

Fågelinfluensan
Det är främst fattiga länder som drabbats av fågelinfluensan, och det är där dom 88 döda finns. Enligt SIDA utgör sjukdomen ett hot mot flera miljoner männsikor i dom drabbade länderna. Samtidigt är dom ekonomiska konsekvenserna av smittan stora för dom familjer som tvingats slakta sina tamfåglar. För att lindra effekterna sätts nu bistånd in.
Sänds 6.15

Adoptionsskandal
I morgon startar rättegången mot dom adoptivföräldrar som anklagas för att genom vanvård ha orsakat sin treåriga adoptivsons död. Pojken hade omfattade skador som blivit infekterade och lett till blodförgiftning vilket familjen inte sökt läkare för. Som en följd avbryter nu pojkens hemland Tjeckien all adoption till Sverige. Men vilket ansvar har egentligen myndigheterna för att sånt här inte ska ske?
Sänds 6.20 och 7.20

Tjetjenien
Ryska myndigheter talar om de militära insatserna i Tjetjenien som en del av kriget mot terrorismen, men människorättsorganisationer som Human Rights watch talar om ett pågående brott mot mänskligheten. Men på de flesta håll talas det inte alls. Varför?
Reportage och samtal 6.40

Kolkraft
Allt fler av de stora kraftverk som byggs eller planeras runt om i världen är kolkraftverk. Här i Sverige ses kol däremot som en förlegad energikälla och Stora Ensos pappersbruk i Hylte i Halland är en av dom sista industrierna som fortfarande eldar med kol.
7.40 Reportage av Sven Börjesson

Hedersmord
På fredag är det premiär för en nyskriven opera om hedersmord. Hör om det annorlunda verket 8.20.

Korrespondentkrönika
Från Kjell-Albin Abrahamssons horisont.

Producent Erik Boman
erik.boman@sr.se