Torsdag 9 mars

med Lasse Johansson

Fågelinfluensan sprider sig
Nu har smittade fåglar hittats i både Karlskrona och i Oxelösund och risken är stor att fler smittade fåglar kommer att hittas i nya städer inom de närmaste veckorna när flyttfåglarna kommer in från söder. Hur ser beredskapsplanen ut i en av de drabbade orterna och vad finns det för plan för Stockholm om fågelinfluensan skulle drabba fåglar i huvudstaden? Samtal med Per Jonsson, länsveterinär i Södermanland och Leif Denneberg, chefsveterinär, Jordbruksverket.
Vår reporter besöker Skansen som nu har fått klartecken från EU att börja vaccinera.
Hur klarade Turkiet fågelinfluensan? Samtal med Yavuz Baydar, journalist.

Skarpt läge i Irak
USA:s Irakambassadör Zalmay Khalilzad målar upp en svart bild av situationen i Irak. Han befarar att det hela kan utvecklas till ett fullskaligt krig mellan sunni och shiamuslimer. Samtal med islamologen Jan Hjärpe.

Lärlingar på Tjörn
Från och med nästa höst ska det finnas lärlingsutbildningar som valbart alternativ på gymnasiet, alltså utbildningar som sker ute på arbetsplatser i nära samarbete mellan skola och näringsliv. Redan nu finns detta på flera platser i landet. Reportage från lärlingsgymnasiet på Tjörn. Reporter Benedikta Cavallin.
Samtal med Björn Schéele, Skolverket.

Kritik mot fetmalarm
Larmen om fetare barn blir allt fler. Experter menar även att ökningen av fetma hos dagens barn innebär att de blir den första generationen i modern tid som har en förväntad livslängd som är kortare än föräldragenerationens, men är det sannolikt att det blir så? Debatt mellan Claude Marcus, Huddinge sjukhus och Mattias Svensson,Timbro.

Korrespondentkrönika
Krönikan kommer från Vincent Dahlbäck i Sydafrika.

Religionernas roll i samhället
Har religioner tagit farligt stor plats i våra västliga samhällen? Enligt en omdebatterad dansk bok som kom i höstas är det så och författarna varnar för att demokratin hotas, om inte religionernas plats i bl a de nordiska samhällena regleras hårdare.

Svenska muslimer reser ut i världen
På söndag åker tre unga svenska muslimer till Egypten och Jordanien på uppdrag av utrikesminister Leila Freivalds. De ska berätta för studenter, politiker och opinionsbildare om hur muslimer lever i Sverige, skriver sydsvenskan. Regeringen hoppas att dom ska kunna sprida en positiv bild av Sverige efter den dålig reklam dom skandinaviska länderna fick efter Muhammedkarikatyerena. Samtal med Hanin Shakrah.

Producent: Klas Wolf-Watz
                klas.wolf-watz@sr.se