Lasse Johansson

Onsdag 15 mars

med Lasse Johansson

Kaos i Gaza
Igår skakades Gaza och Västbanken av våldsamma protester efter att israeliska soldater stormat ett fängelse. Många byggnader vandaliserade och flera utlänningar kidnappades. Vad är bakgrunden till upploppen?

Samtal med Mia Gröndahl, frilansjournalist och Sanna Jonsson, mellanösternkännare.

Italienska valet
I går kväll duellerade Italiens premiärminister Silvio Berlusconi med sin huvudmotståndare i det Italienska valet, Romano Prodi. Vem vann TV-debatten? Samtal med Amadeo Cottino - sociolog i Turin.

Dyra mediciner mot reumatism
Omkring en miljon svenskar lider av någon form av reumatism, men nya läkemedel har närmast revolutionerat vården dom senaste åren och många sjukskrivna har till och med kunnat börja arbeta igen. Men de nya medicinerna är också mycket dyra - så om man får vård beror på var man bor. Reportage av Benedikta Cavallin och Lotta Malmstedt.

Samtal med Kjell Asplund, generaldirektör Socialstyrelsen.

Vitryska valet
På söndag är det presidentval i Vitryssland. President Aleksander Lukasjenka har varit president i 12 år  och på söndag blir han troligen vald igen. Reportage av Jesper Lindau.

Igår utvisades två svenska valobersvatörer från Vitryssland. En av dem, Thomas Ochman intervjuas.

Korrekrönika
Av Maria Persson Löfgren i Moskva.

Biskopsvalet
Idag hålls första valomgången till ny ärkebiskop i Svenska Kyrkan. Den enda kvinnan av dom fem kandidaterna - Anna-Karin Hammar ligger långt efter och det mesta pekar mot att det blir en manlig ärkebiskop. Varför dröjer Sveriges första kvinnliga ärkebiskop? Samtal med Dag Tuvelius, chefredaktör på Kyrkans Tidning.

Antisemitismen i Sverige
Fem procent av svenskarna är starkt fientliga gentemot judar visade en undersökning som presenterades i går. Vad beror svenskarnas fördomar på? Samtal med journalisten Anna-Lena Lodenius.

(v) och (mp) besvikna på asyllagen
Migrationsverket och regeringen följer inte intentionerna i den tillfälliga asyllagen. Det hävdar nu vänsterpartiet och Miljöpartiet som drev igenom beslutet förra året. Bara hälften av de sökande får bifall och det var inte lagens mening, skriver dom i en debattartikel i Dagens Nyheter idag. Riksdagsledamoten Kalle Larsson (v) medverkar.

producent: Erik Boman
erik.boman@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".