Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.
1 av 2
Gunilla Carlsson Foto: Ulf Palm
2 av 2
Jan Eliasson Foto: Jan Düsing

Torsdag 6 april

med Lasse Johansson

Gunilla Carlssons deklaration
Moderaternas vice ordförande Gunilla Carlsson har fått sin deklaration underkänd av skattemyndigheten. Carlsson har försökt göra avdrag för bland annat kläder, valuta och kabel TV-avgifter som myndigheten ogillar. Samtal med Gunilla Carlsson i studion.
Den som är ansvarig för beslutet att underkänna Gunilla Carlssons deklaration är Thord Fexler, skattejurist och ordförande i skattenämnden i Simrishamn, det ställe som specialgranskar riksdagsledamöternas deklarationer.

Etik för ingenjörer
Måste ingenjörskonsten gå hand i hand med vapenindustrin? Vissa menar det och säger att utvecklingen inom vapenindustrin också skapar en nyttig samhällsutveckling. Andra menar att ingenjörer och naturvetare måste ta ett personligt ansvar för de vapen som blir resultatet av samarbeten med försvarsindustrin. Därför startar nu INFF, ingenjörer och naturvetare för fred. Reportage av Benedikta Cavallin.
Diskussion mellan Peter Larsson, Saab och Rolf Lindahl, Svenska Freds.

Spänt läge i DarfurDen amerikanske professorn Eric Markusen hävdar att det som nu pågår i Darfurprovinsen i Sudan är folkmord och etnisk rensning och situationen i Darfur blir alltmer ansträngd. Reportage av Annika Östman och samtal med Jan Eliasson, ordförande i FNs generalförsamling.
Samtal med Anita Klum, Fonden för mänskliga rättigheter om hur hon tycker att FN och omvärlden bör agera nu.

Tjernobyl
Ingen av reaktorerna i det havererade kärnkraftverket är igång idag, den sista stängdes 2000. Ändå arbetar i dag flera tusen människor inne i den förbjudna zoonen runt det havererade kärnkraftverket i Tjernoby, främst för att för att hålla kärnkraftverket under uppsikt, serva och se till att sarkofagen inte läcker eller brister.

Stort tryck på Springsteen
Senare idag släpps biljetterna till en konsert med Bruce Springsteen i Stockholm i slutet av maj. Det anses vara attraktiva biljetter detta, så eftertraktade fans har köat hela natten utanför biljettkontoret vid Globen i Stockholm för att få köpa två biljetter var.
Vår reporter Ami Hedenborg finns utanför Globen.
Det stora trycket på biljetter leder också till en svarta börshandel som kritiseras av arrangörerna. Samtal med Staffan Holm, VD EMA Telstar.

Vandrarhem vid vatten
I dag är det möjligt att bo i en 1200-tals fästning, i en fyr eller ett gammalt varmbadhus, och dessutom hyggligt billigt. För dagens vandrarhem är nuförtiden inte alls bara sovsalar och sunkiga kök...

Korrespondentkrönika
Krönikan kommer idag från Sydafrika och är signerad Vincent Dahlbäck.

Producent Marie-Jeanette Löfgren
marie-jeanette.lofgren@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".