Pia Fridén

Torsdag 27 april

med Pia Fridén

Behövs en ny utredning om Estonia?
Elva år efter katastrofen finns fortfarande en rad obesvarade frågor kvar och olika teorier om vad som låg bakom.
Idag ska Riksdagen ta upp frågan om det ska bli ännu en utredning. Kravet har förts fram av riksdagsledamöter från alla partier, bland dem Kent Härstedt (s) som själv var en av dem som överlevde fartygskatastrofen medverkar  tillsammans med Sveriges Radios korrespondent Bengt Lindroth: Varför behövs en ny utredning? Hur het är frågan i Estland?

Fågelskrämma mot influensarädsla
Årets uteserveringssäsong förmörkas något av skräcken för fågelinfluensan. För att skrämma bort fåglar på jakt efter fikarester runt stolar och bord ljuder sen en tid tillbaka inspelade fåglars dödsskik över centrala Växjö. Hur fungerar det? Och ska vi verkligen vara så rädda för smittade fåglar? Reportage och samtal med en ekologidocent.

Är hon Perssons efterträdare?
Är det LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin som kommer att efterträda Göran Persson? Hon är en av dem som nämns som tänkbar efterträdare den dag statsministern slutar som socialdemokratisk partiordförande och idag aktualiseras frågan. Statsvetaren Stigbjörn Ljunggren och Aftonbladets Lotta Gröning diskuterar Lundby-Wedins uttalande i en intervju om att det inte vore ”så främmande att vara partiordförande”.

Du och jag och dina barn
Allt fler barn lever i familjekonstellationer med föräldrars nya parterns. Och kärnfamiljen är inte längre den enda och entydiga normen. Men även om rollen som styvförälder börjar bli väldigt vanlig så betyder det inte att den blivit enklare. I Göteborg finns en förening för styvföräldrar. Vår reporter Benedikta Cavallin har besökt dem och träffat några som vill ha hjälp och stöd av andra i liknande situation. Hör också familjeterapeuten Sten Lundqvist.
 

Starka känslor efter mordet i Högsby
I går dömdes den 18-åring som tagit på sig skulden för mordet på systerns pojkvän Abbas Rezai för mord. Men de tidigare misstänka föräldrarna friades helt. Rätten medger att många omständigheter talar för att 20-åringen verkligen föll offer för ett planerat hedersmord, men de bevis som lagts fram under rättegången har inte entydigt talat för det. I samhället Högsby med knappt 6 000 invånare har mordet på Abbas Rezai väckt många starka känslor, inte minst bland andra flyktingar och invandrare. Högsby kommuns chef för Individ- och familjeomsorg, Margareta Johansson-Lundgren berättar om reaktionerna.

Vad betyder FN-sanktionerna mot Sudan?
Två miljoner människor är på flykt från Darfur i Sudan, undan stridigheter som krävt 200.000 dödsoffer de senaste tre åren. Medan befolkningen flyr försöker världens ledare pressa den sudanesiska regeringen att släppa in FN i regionen. I tisdags beslutade FN:s säkerhetsråd om sanktioner mot fyra sudanesiska medborgare, två rebelledare och två militärbefäl som anses motarbeta ansträngningarna att skapa fred. Hör Sveriges Radios Afrikakorrespondent Vincent Dahlbäck berätta mer om situationen och sanktionerna.

producent johan.wangstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".