Lasse Johansson

Fredag 28 april

med Lasse Johansson

Tidsfrist löper ut
Den tidsfrist FN:s säkerhetsråd satt upp för Iran att slut anrika uran går ut idag, men Irans president har hela tiden hävdat att man inte har några som helst planer att stoppa landets kärnenergiprogram. Vad innebär det att tidsfristen går ut? Kommer man att införa sanktioner? Och vilka säkerhetspolitiska konsekvenser kan sanktioner få? Jan Prawitz, säkerhetspolitisk expert på Utrikespolitiska institutet.

Kulturkrockar i socialt arbete
Det uppmärksammade mordet i Högsby har aktualiserat frågan om hur mycket kommunernas socialtjänster vet om   hederskultur. Dagen innan tragedin i Högsby hade socialtjänsten varit inkopplad, men inte insett faran. Socialstyrelsen har inrättat ett centralt etikråd som ska kunna stötta de olika kontoren med rådgivning i svåra frågor. Lotta Persson, socialchef i Botkyrka.

Lyckad integration
Integration har blivit något av ett modeord i den begynnande valrörelsen. Oftast handlar det då om att Sverige har misslyckats. Men det finns lyckade exempel. Ett sådant är ett projekt där ungdomar från invandrartäta Bredäng utanför Stockholm skapar musikvideos tillsammans med ”bättre bemedlade” ungdomar från Östermalm. Vår reporter Ami Hedenborg följde med under en inspelning. Reportage och samtal med Suzanne Branner, projektledare.

Inställd flygövning
Det blir inget svenskt deltagande i flygövningarna i Italien där Israel ska delta och i Israel har detta väckt starka reaktioner. Hur hållbara är regeringens argument? Kan beslutet tolkas som en förändring av den svenska Mellanösternpolitiken? Diskussion mellan moderaternas Gunilla Carlsson och statsvetaren Ulf Bjereld.

Sanningar och osanningar
Statsministerns närmaste man, statssekreterare Lars Danielsson, förhöras av justitieombudsmannen. JO vill veta om Lars Danielsson ljugit om vad han gjorde i samband med flodvågskatastrofen annandag jul 2004. Anders Jonsson, Expressen funderar över olika anledningar att dra till med en lögn.

Fotokonst upprör
Återigen har en konstutställning lett till upprörda känslor inom kyrkan. Domprosten i Stockholm, Hakon Långström, har bestämt sig för att lämna sin tjänst efter att Svenska Kyrkan beslutat att ekonomiskt bidra till att få en israelisk fotoutställning till Sverige, de flesta av bilderna som ingår i utställningen har bibliska motiv, men några av dem har sexuella inslag.

Kulturspaning
Det är fredag, och P1 Morgon lyssnar på udda reggaemusik med musikjournalisten Ülku Holago, som tolkar in en trend i reggaetoner från när och fjärran.

Morgonens korrespondentkrönika är signerad Christer Fridén, Jerusalem.

Producent helena.sjoholm.@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".