Pia Fridén

Måndag 8 Maj

med Pia Fridén

Dom mot Zuma i Sydafrika
Varje år våldtas en halv miljon kvinnor i Sydafrika, men det är först nu när förre vice-presidenten Jacob Zuma åtalats för våldtäkt, som övergreppen har börjat uppmärksammas. Idag faller domen mot 64-årige Zuma som anklagas för att ha våldtagit en 31-årig kvinna som besökte honom i hans hem.

Osynliga partier
Det osynliga partiet verkar vara så osynligt att det inte ens finns. Det går inte att bli medlem, utan det uppstår när folk träffas på gator och vill agera mot ett samhälle som inte släpper in dem.

Korrespondentkrönika från Paris
Om den franska Watergateskandalen som den här veckan kommer att rullas upp.

Val i Kongo-Kinshasa
Just nu pågår förberedelserna för sommarens presidentval i Kongo-Kinshasa. Fria val ska hållas för första gången sedan självständigheten 1960. Hittills har krig och oroligheter gjort att valen har skjutits upp gång på gång. Men nu är utsikterna för att valet verkligen ska bli av ljusare än någonsin. Människorättsaktivisten Rigobert Minani från Kongo-Kinshasa är just nu på besök i Sverige och vår reporter träffade honom.
FN har sin största styrka i Kongo-Kinshasa med
17 000 man. Ändå finns det många som tvivlar på att det här kommer att bli ett tryggt val för de registrerade 25 miljoner väljarna.

Vårsolen och cancer
Hur försiktig är du i vårsolen? Sverige och Norge är de länder i världen där de allvarligaste formerna av hudcancer ökar mest.

Brist på äldreboende

Nu visar statistik från Boverket att det blir allt fler kommuner som redovisar att dom har brist när det gäller särskilda boende för äldre.  

Producent: Annika Östman, annika.ostman@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista