Lasse Johansson

Onsdag 10 maj

med Lasse Johansson

Ytterbyskolan
Skolverket stödjer Ytterbyskolan i Kungälv som ville ge elever med nazistiska och rasistiska sympatier underkänt i samhällskunskap på grund av att de inte klarade kunskapsmålen om att kunna tillämpa ett demokratiskt arbetssätt.

Hamas i Sverige
EU, USA, FN och Ryssland har enats om att åter ge bistånd till de palestinska områdena. Och just bojkotten efter Hamas valseger var en av punkterna på ett möte på palestinska föreningen i Stockholm igår då en av Hamas-regeringens ministrar, på besök i Sverige, träffade såväl palestineier som en och annan israel. Vår reporter Peter Söderström var där.

Kinesiska kopior
Marknaden för piratkopior är enorm i Kina, och nu kan man köpa hela bilar som kopierats och säljs för ett mycket lägre pris än orginalet.
Frilansjournalisten Ola Wong rapporterar direkt från den stora piratmarknaden i Shanghai som nu ska läggas ned.
Kenneth Hermele, Forum Syd och Eva Jarnvall diskuterar hur vi ska se på piratkopieringen i Kina.

Vågor istället för olja
Följ med till Sveriges största vågkraftsanläggning i Lysekil.

Skurkstater med i MR-rådet
I natt beslutade FN vilka länder som ska ingå i den nya rådet för mänskliga rättigheter. Men trots allt reformarbete så kom det med stater som inte respekterar mänskligarättigheter, tex Kina, Kuba, Ryssland, Mauretanien och Marocko. Svenska Fn-förbundets generalsekreterare Bonian Golmohammadi menar att man ändå kommit halvvägs i reformerna av FN.

Colors
Restaurangen Colors drivs av människor som förlorade sina jobb då restaurangen på toppen av World Trade Center förstördes i elfteseptemberattacken.

Mäns våld
Anders Sandberg, samordnare för Sveriges professionella kriscentra för män berättar om nya och effektiva behandlingsmetoder av misshandlande män.

Recention av VM-presentationen
Igår presenterades den svenska VM fotbollstruppen. Sveriges Radios krönikör Gunnar Bolin fanns på plats, och konstaterar att det bidde lite tokigt med en del av lanseringen. Alexander Östlund lanseras stort i videon till fotbollsVM - men finns inte med i truppen.

 

Korrespondentkrönika
I dag från Moskva och signerad Maria Persson Löfgren.

Producent Annika Östman
annika.ostman@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista