Lasse Johansson

Fredag 12 maj

med Lasse Johansson

Blodiga strider i Somalia
Striderna som blossat upp i Somalias huvudstad Mogadishu beskrivs som de blodigaste sen kriget bröt ut för 15 år sen. En milisstyrka knuten till de islamistiska domstolarna strider mot en allians av krigsherrar. Alliansen ska enligt FN få ekonomiskt stöd av USA som i så fall bryter mot vapenembargot.

Nästa president en kvinna?
Segolene Royal är socialisten som kan bli Frankrikes första kvinna på presidentposten.

Jerusalem fredag
Dagens korrespondentkrönika är signerad Christer Fridén.

Censur ombord
När besättningen på ostindiefararen Göteborgh uppmuntrades av Svenska Ostindiska Kompaniet att skriva på företagets hemsida, så blev ett inlägg om Sveriges relationer med dikaturens Kina stoppat.

Hon minns Ådalen -31
På söndag är det 75 år sen Ådalen-massakern. Jenny Sanner Roosqvist har träffat Iris Wedin, över hundra år, som var på plats, trodde att hon själv skulle dö i Ådalen.

Larm känslig fråga
Kan rörelselarm ersätta nattpersonal inom demensvården? Vårdföretaget Carema har installerat larm hos de äldre för att kunna sköta övervakningen. Företaget har fått kritik.

Manifestation för Uzbekerna
Ett år har gått sen massakern i staden Andijan i Uzbekistan då regeringstrupper öppnade då eld mot demonstranter. På fredagen hålls en manifestation i Stockholm där svenska regeringen uppmanas öka trycket mot diktaturen. Pulat Jan Ahunov satt fängslad i tre år i Uzbekistan och tänker delta i manifestationen.

Vem vann?
På torsdagskvällen möttes statsminister Göran Persson och moderaternas Fredrik Reinfeldt i en tv-debatt. Lotte Weber och Henrik Ugge, båda förstagångsväljare, analyserar debatten.

Gammalt porslin är trendigt
Det svartvitrutiga askfatet Domino, den smalbrunrandiga kaffekoppen Spisa Ribb eller Berså-tillbringaren... trendig kulturhistoria av formgivaren Stig Lindberg. Nu ställs hans verk ut på Nationalmuseum. Måns Hirschfeldt från kulturredaktionen har sett utställningen.

Producent Annika Östman, annika.ostman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista