Lasse Johansson

Måndag den 15 maj

med Lasse Johansson

Brasilienuppror
Under helgen har det utbrutit något som kan liknas vid ett öppet krig i den brasilianska staden Sáo Paulo. Maffiagänget PCC har attackerat polisen och ett 60-tal människor har dödats, varav de flesta poliser.

Guldkantat pensionsavtal upprör
Efter två mandatperioder har vänstern sagt upp sitt eget kommunalråd i Västerås. Men han blir inte lottlös - vid 54 års ålder kan han kvittera ut en kommunalrådspension som ger honom 28 000 kronor i månaden fram till dess att han går i pension. Många västeråsare har reagerat på de generösa villkoren.

Båtflyktingar från Senegal
I helgen har en ny våg av flyktingar från Västafrika anlänt till Kanarieöarna - av dem kom flera hundra från Senegal. Men vad är det egentligen de flyr från?

Möte med en självmordsbombare
Sveriges Radios utsände i Teheran, Caroline Salzinger, har mött en kvinnlig självmordsbombare som hävdar att hon skapat en brigad av potentiella terrorister.

Hur fri är svensk forskning?
I P1programet Kaliber har över 2000 professorer svarat på en enkät kring forskningens, och forskarnas, villkor idag och majoriteten klagade bland annat över minskade möjligheter att forska själva - allt mer tid går åt till att hitta finansiärer. Finansiärer som ibland lägger ut beställningsjobb och till och med köper tystnad. Varför ser det ut såhär och vad kan man göra åt det?

Nordirlands parlament samlas igen
Det nordirländska parlamentet ska idag återsamlas igen efter nästan fyra år. Tanken är att dom 108 medlemmarna ska enas om en regering med både katoliker och protestanter. Samtal med Agneta Ramberg, Sveriges Radios Londonkorrespondent.

Bryssel måndag
Dagens korrespondentkrönika levereras av Kerstin Brostrand.

Inför fotbolls VM
P1 Morgon inleder idag sin serie med reportage från Tyskland och förberedelserna inför VM.

Producent Marie-Jeanette Löfgren
marie-jeanette.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".