1 av 6
2 av 6
3 av 6
4 av 6
Niclas Holmberg
5 av 6
Ida Rutström
6 av 6
Jakob Andersson

P1-morgons förstagångsväljare

P1-morgons förstagångsväljare reagerar på politiska utspel och har synpunkter på allt ifrån partiledarnas trovärdighet till deras klädsel. Och kanske blir de alltmer säkra på vilket parti de ska lägga sin röst, ju längre fram mot valdagen vi kommer.

Här nedan ser du vilka de är och lite vad de tänker. Du som lyssnar på vårt program, direkt eller via nätet, kommer att få möta dem regelbundet. Längst ned på sidan kan du höra vad de sagt och tyckt hittills.

Lotte Weber
-Jag är 19 år och bor i Västerås. Jag vet inte riktigt än vad jag kommer rösta på, men jag är mer åt vänsterhållet. Som jag tänker nu skulle jag väl antagligen rösta på socialdemokraterna, miljöpartiet eller vänsterpartiet, men vilket vet jag inte riktigt än. Det beror på vem som låter vettigast i alla debatter och sådär.

Ilinca Zaharia
- Jag har hjärtat åt höger. Funderar på att rösta på antingen folkpartiet eller moderaterna.
- Jag gillar verkligen deras budskap om den fria viljan, det fria valet. Man måste ge människor rätt att själva bestämma över sina liv. Och jag gillar inte skatter, det förstör bara för företagen. Den socialdemokratiska regeringen har alltför mycket makt över institutioner och företag, det är inte bra för landet.

Henrik Ugge
-Jag heter Henrik Ugge, är 19 år och tar strax studenten. Jag har gått natur på engelska på Rudbecksskolan i Örebro. I höst planerar jag att jobba och i framtiden planerar jag att läsa till läkare. Jag är intresserad av samhällsdebatt och kultur. Jag tycker bland annat om att resa och att lyssna och hålla på med musik. Min politiska färgning ligger lite åt det konservativa hållet.

Ida Rutström
Jag är en nyutgången student från Mediagymnasiet, där jag läste inriktningen teveproduktion och journalistik. I en familj med en mamma som är journalist har det, alltsedan man lärt sig läsa, varit viktigt att vara medveten om vad som händer i omvärlden och hur samhället fungerar.
Jag har tidigare funderat mycket på var jag står politiskt stod och egentligen tycker. Jag har nu insett att mina åsikter ligger mycket åt vänster.
Jag tycker det är viktigt att utnyttja sin röst när man lever i en demokrati, eftersom poängen är att folket ska få bestämma. Jag längtar efter att få rösta för allra första gången.

Niklas Holmberg
Jag är tjugo år gammal, Uppsalabaserad samt nationalekonomi- och retorikstuderande. I övrigt tillhör jag en växande skara fräsh intellektuell borgerlighet, en sorts kulturella liberaler. Jag är ett businesstänkande popsnöre med både privatiseringar och populärkultur på ”jag gillar”-listan.
Jag är esteten som utan tvivel tycker det är hippt att rösta på moderaterna. Jag är kort och gott pophöger. Min politiska övertygelse sammanfattas i orden frihet, kärlek och kapitalism. Mer makt åt mig, mindre makt åt staten. Lite mindre Göran och lite mer Maud helt enkelt.

Jakob Andersson
Jag heter Jakob Andersson är 20 år gammal. Mitt intresse för politik kom rätt naurligt med tanke på min uppväxt i en politiskt intresserad familj med föräldrar inom media. Politik är ett av de främsta diskussionsämnerna kring vårt matbord. Jag insåg väl mer och mer att jag var vänsterinriktad under ett års studerande i USA. Jag förstod då vad som kan hända om högern får styra för mycket. De viktigaste frågorna för mig inrikespolitiskt är integrations och flykting politik, skolan samt arbetsrätten.
Internationellt tycker jag att bevarandet av männskliga rättigheter, rättvis handel, fackliga rättigheter och att stärka FN är viktigt.

 

Varje fredag fram till valet recenseras veckans valutspel:

Tio dagar kvar till valet har sakfrågorna hamnat i skuggan av folkpartiets smutsiga databyk. Hur ser våra förstagångsväljare på skandalen? Sändes 8 september.

Är det viktigt att föräldrar delar på barnledigheten? Under veckan har familjepolitiken stått i fokus. Sändes 1 september.

Hur klarade sig Göran Persson, Maud Olofsson och Maria Wetterstrand i SR:s utfrågningar? Sändes 25 augusti.

Hur klarade sig Lars Ohly, Fredrik Reinfeldt, Lars Leijonborg och Göran Hägglund? Sändes 18 aug.

 

Andra samtal som våra förstagångsväljare deltagit i:

Centerpartiet har den lägsta andelen invandrare bland sina kandidater till höstens val. Men hur viktigt är det att invandrare finns representerade i riksdagen? Sändes 20 juni.

Förre bostadsministern Lars Erik Lövdén (s) köper loss sin hyresrätt och tjänar över en miljon på det. Hur påverkar den här sortens affärer unga väljare - struntar de  i dem eller påverkar de deras röstande i valet? Sändes 16 juni.


Är det viktigt med unga politiker? Samtal mellan Ilinca Zaharia, Axel Darvik (fp) och Anna Wickström (s). Sändes 31 maj.

Henrik Ugge och Lotte Weber rescenserar SVT:s debatt mellan Fredrik Reinfedt och Göran Persson. Sändes 16 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".