Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

tisdag 30 maj

Publicerat måndag 29 maj 2006 kl 22.08
Pia Fridén

med Pia Fridén

Religiösa samfund lurar staten
Ju fler medlemmar - desto mer pengar är principen som gäller för de sammanlagt 40 miljoner kronor som staten årligen ger i bidrag till religiösa samfund. Men en Sveriges Radio-granskning visar att flera samfund uppgett felaktiga medlemssiffror. Det kan handla om dubbelregistrering, inaktuella medlemslistor eller samfund som räknat alla besökare som medlemmar.
Samtal med Ekots reporter Jesper Lindau samt kommentar av Lena Hallengren, minister med ansvar för trossamfunden.
Är det rätt att trossamfund får statliga bidrag? Debatt mellan Tasso Stafilidis, riksdagsman för vänsterpartiet och Maria Larsson, vice ordförande för kristdemokraterna.

Dyra studentfester nalkas
Trots att en studentexamens betydelse idag har minskat jämfört med förr så ska det firas desto mer. Och det betyder också att det att rullar allt mer pengar.
Solveig Wikström är professor i företagsstrategier och konsumtion vid Stockholms universitet. Hör också hur gymnasiestudenter själva resonerar.

Våldsamma upplopp i Kabul
Det började igår morse med en trafiklolycka. En amerikansk militärlastbil krockade in i en kö av civila fordon i Afghanistans huvudstad. En uppretad folkmassa samlades runt olycksplatsen och såväl USA-soldaterna som tillströmmande afghanska poliser öppnade då eld. I det följande upploppet har minst 15 människor dödats och fler än 100 skadats. Byggnader har satts i brand och västerlänningar har tvingats att söka skydd.
Hör Bengt Kristiansson generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén.

Tvångsgifte under semestern
Sommarlovet närmar sig och för en del är det inte bara skön ledighet som väntar - en del unga tjejer tas nämligen under sommarlovet tillbaka till sitt forna hemland för att gifta sig med en av familjen utsedd man.
Samtal med Ingmari Cato - kurator på Jörgen Kocksgymnasiet i Malmö.

Intervju med brottsoffer kritiseras
Igår publicerade både Expressen och Aftonbladet intervjuer med den 13-åriga flicka som i fredagsnatt blev knivskuren och våldtagen i Västerhaninge, efter att hennes bästa kompis mördats i samma lägenhet.
Lars Carlsson på Rädda barnen är kritisk till att man publicerar en intervju med ett barn som utsatts för ett sådant trauma.

Ingen likhet inför lagen
Asylsökande som döms för mindre brott som stöld och snatteri behandlas olika beroende på vilken tingsrätt de åtalats vid. Svenska domstolar gör nämligen helt olika bedömningar i frågan om en dömd asylssökande ska utvisas eller inte.

Kontroversiell film
Trots kvinnors begränsade rättigheter i Iran så har både kvinnliga regissörer och producenter lyckats skapa sig en framträdande roll i den iranska filmindustrin. Vår reporter har träffat en av Irans mest berömda filmregissörer, Manijeh Hekmat, vars debutfilm väckte stort rabalder för tre år sedan.

Korrespondentkrönika
Agneta Ramberg från London.

Producent: Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".