måndag 5 juni

med Pia Fridén

Östtimor
Oroligheterna i Östtimor fortsätter trots närvaro av fredsbevarande soldater från bland annat Australien. Beväpnade ungdomsgäng mördar, plundrar och bränner ner hus i huvudstaden Dili.

Nationaldagen i Husby
Imorgon är det nationaldagen, då många invandrare hälsas välkomna som nya medborgare. Men frågan är hur väl det svenska samhället lyckas införliva och integrera den dryga miljon av Sveriges befolkning som är född utomlands. Bland invånarna i Husby utanför Stockholm finns de som tycker att integrationspolitiken misslyckats.

Bryssel måndag

Sverigedemokrater och byggjobbare
Socialdemokraterna och flera fackförbund satsar på att förhindra att Sverigedemokraterna ska nå nya framgångar i kommunalvalet, som de gjorde framförallt i Skåne för fyra år sen. Samtal om hur det kan låta på svenska byggarbetsplatser när man diskuterar invandrare och flyktingar.

Frankrike avvisar invandrarfamiljer
I Frankrike växer protesterna mot att illegala invandrarfamiljer, som har barn i skolan, ska avvisas. Nätverket ”Utbildning utan gränser” mobiliserar allt fler fransmän att säga nej till avvisningarna, samtidigt som inrikesminister Sarkozy lägger ett förslag för att begränsa invandrares möjligheter att stanna i landet.

Offentliga ombud ingen garant för rättssäkerhet
När polisen för snart två år sen fick ökade möjligheter till hemlig telefonavlyssning, buggning, infördes samtidigt ett system med advokater som offentliga ombud, för att garantera rättssäkerheten för de misstänkta man vill avlyssna. Men Sveriges Advokatsamfund är kritiskt till ombudssystemet.

Läkare anmäler inte när barn far illa
Hälften av de spädbarn som misshandlas skulle kunna räddas om läkare blev bättre på att anmäla misstänkta övergrepp till socialtjänsten. Det menar läkaren Olof Flodmark, på Astrid Lindgrens barnsjukhus, som startat ett nätverk för att öka kunskapen kring barnmisshandel.

Brist på nationaldagsfirare
Enligt en Sifo undersökning som Göteborgsposten låtit göra tänker bara en av tio svenskar tänker delta i det officiella nationaldagsfirandet och var tredje tänker inte fira dagen alls. Svenskarna är inte alls så entusiastiska över nationaldagen som politikerna vill.

Klättring på liv och död
Årets klättersäsong på Mount Everest fick ett svart facit. 14 klättrare har i år fått sätta livet till i sina försök att bestiga världens högsta berg. Det är det näst dödligaste året - efter 1996 då 15 klättrare omkom. Men så här borde det inte få vara enligt Fredrik Sträng, bergsbestigare som själv varit uppe på Everest.

producent Håkan Widman
hakan.widman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".