Camilla Kvartoft

Måndag 12 juni

med Camilla Kvartoft

Vardagsrädslan i Umeå
Idag åtalas den så kallade Hagamannen - 33-åringen i Umeå som misstänks ligga bakom sex brutala kvinnoöverfall. Men hur säkra känner sig Umeås kvinnor efter det?
Hör hur Umeåupproret arbetar för att få stopp på vardagsrädslan.

VM-krönika
Idag från fotbolls-VM-staden Nürnberg.

Lågt valdeltagande i Långträsk
Det finns ett antal platser i Sverige där det annars så höga valdeltagandet bryts och bara ett fåtal av invånarna röstar. Mest känt är att valdeltagandet är lågt i storstädernas invandrartäta förorter, mindre känt är att det även finns en del rena glesbygdsorter där valdeltagandet är mycket lågt. Reportage från Långträsk i Piteå kommuns inland, där bara drygt varannan invånare deltog i förra årets riksdagsval.

Spela på fotboll
Det var nog många som satte några slantar på Sveriges premiärmatch mot Trinidad-Tobago i lördags, man kanske tippade med sina kompisar framför tv:n. Men egentligen är det bara Svenska Spel som har tillstånd att anordna spel på fotboll och annan tippning är alltså olaglig.
Möt en av dem som arrangerar spel för sina vänner.
Lotteriinspektionen bedömer att den här typen av spel är olagligt.

Fildelningsfeber
Förra veckans heta nyhet var fildelning och det kändes som medier och politiker insjuknat i fildelarsjukan. Moderaterna, vänsterpartiet och socialdemokraterna började vackla i frågan om att nedladdning är kriminellt, helt plötsligt var det synd om fildelaren.
P1 Morgon ställer frågor om varför fildelning helt plötsligt så viktig till Mats Lindgren, omvärldsanalytiker och VD på Kairos Future, och Tasso Stafilidis, riksdagsledamot (v.

Svensk VM-insats
Det är inte bara media som hårdbevakar fotbolls-VM och allt som händer runtomkrin. Också svensk poliser finns på plats i Tyskland. Deras huvudsakliga uppgift är att tämja svenska fotbollssupportrar.

Kända politiker lockar väljare
Alla riksdagspartier utom socialdemokraterna har satt samma namn som förstanman på flera listor för olika valkretsar. Ofta handlar det om partiernas profilpersoner.  Till exempel kandiderar Miljöpartiets två språkrör i fem län var, medan kristdemokraten Alf Svensson finns som förstanamn i alla fyra valkretsar i Skåne.
Handlar det om valtaktik? Och innebär det några problem för demokratin? Folke Johansson, professor i statsvetenskap, anser att det får konsekvenser för personvalskryssen.

Rysk vapenexport
Ryssland är världens största exportör av konventionella vapen, och säljer säljer till länder som brännmärkts av världens andra största vapenexportör, USA. Ryssland hävdar att vapenexporten inte har med politik att göra. I veckan hålls den åttonde internationella vapenmässan i Paris och då hoppas man hitta ännu fler kunder.

Producent estrid.bengtsdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".