Lasse Johansson

Tisdag 13 juni

med Lasse Johansson

Ökat våld på Västbanken
Konflikten mellan palestiniernas president Mahmoud Abbas och den palestinska regeringen som styrs av Hamas blir allt djupare och nu trappas våldet upp. Under måndagseftermiddagen stormade palestinska polismän premiärministerns kontor i Ramallah på Västbanken och stack sedan parlamentsbyggnaden i brand. Samtal med Ulf Bjereld, statsvetare i Göteborg och Rickard Elias, svenskpalestinier i Betlehem. Sändes klockan 07.21.

Ny fond hjälper fattiga
Många människor i fattiga länder mister varje dag livet i olika infektionssjukdomar, som t ex diarrér och malaria. Orsaken är att det satsas för lite pengar på forskning om infektionssjujkdomar. Därför startas nu en ny fond som ska råda bot på detta. Samtal med Rodrigo Garray VD, Världsinfektionsfonden. Sändes klockan 06.15.

Elbilar ger bättre miljö
Om ett par veckor kommer oljekommissionens rapport om hur Sverige ska minska oljeberoendet fram till 2020 och det finns något som radikalt skulle minska användning av olja, nämligen så kallade plug in bilar, bilar som laddas med el. Reportage av Sven Börjesson. Samtal med Mattias Goldman, Gröna bilister. Sändes 06.38.

Korrespondentkrönika
Krönikan kommer idag från London och är signerad Agneta Ramberg.

Hemlösa i Indonesien
Det har gått över två veckor efter jordbävningen nära den indonesiska staden Yogyakarta. Enligt myndigheterna dog fler än 5.700 människor och över 120.000 hem är totalförstörda. Det betyder att över en miljon människor beräknas vara hemlösa. Reportage av Nils Horner. Sändes 06.25

Storebror i bilen
Vad sägs om att ha Storebror i baksätet? Rent bildligt alltså, att som bilist vara så övervakad av myndigheter och försäkringsbolag så kanske till och med varje ord du yttrar i bilen, registreras. Så kan det bli inom en snar framtid, enligt en rapport från tankesmedjan Den nya Välfärden. Samtal med Per Ström, rapportförfattare. Sändes 07.39.

Succé för storbild
Att se fotbollsmatcher på storbildsskärmar utomhus har slagit igenom ordentligt under detta fotbolls VM. Sällan har så många samlats runt dessa stora bildskärmar som nu. Sveriges Radios korrespondent Kristian Åström och VM-krönikören Gunnar Bolin resonerar om detta. Sändes 08.20

Producent: Thomas Björkman
thomas.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".