Lasse Johansson

Torsdag 15 juni

med Lasse Johansson

Okontrollerad handel med ammunition
Den årliga tillverkningen av kulor runt världen räcker till att skjuta varje invånare på planeten inte bara en gång utan två gånger och till stor del är försäljningen okontrollerad. Den humanitära hjälporganisationen Oxfam International kräver nu i en ny rapport att reglerna skärps. Rolf Lindahl från Svenska Freds om ammunitionshandeln.

Fotbolls-VM
Ödesmatchen mot Paraguay närmar sig. Hur ska det gå och vad står på spel? Radiosportens Annika Greder-Duncan direkt från Tyskland.

Det är inte bara fans som svärmar kring fotbollsproffsen utan även journalister. I år är det också rekordmånga svenska journalister på plats - 200 stycken. Ett litet samhälle i sig.

Hamasbojkott
Det palestinska styret är på väg mot ett katastrofalt sammanbrott. Det fruktar den ansedda internationella tankesmedjan International Crises Group som också menar att EU:s mellanösternpolitik bär en del av skulden till situationen på Västbanken.  Birgitta Ohlsson (fp) och Peter Weiderud, kristna socialdemokratiska Broderskaparna, diskuterar huruvida en bojkott och isolering av Hamas är en bra metod eller ej.

Allt fler tbc-fall
För snart ett år sedan dök tbc upp igen i Sverige och tog den svenska sjukvården på sängen. Under de senaste två åren har det skett en ökning med 40 procent. Håkan Widman har träffat föräldrar till barn som smittats. Gunilla Källénius från Smittskyddsinstitutet talar om vad ökningen av tbc-fall beror på.

EU i stiltje
Idag startar EU-toppmötet i Bryssel som var tänkt som en nytändning efter att konstitutionsförslaget gick i stöpet, men stiltjen väntas trots det bestå. Vår EU-reporter Herman Meltzer berättar om unionens största stötestenar.

Johannesburg, torsdag
Dagens korrespondentkrönika signeras Vincent Dahlbäck.

Producent: Peter Söderberg
peter.soderberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".