Tisdag 20 juni

med Jörgen Huitfeldt

Invandrare dåligt representerade i riksdagen
Centerpartiet har den lägsta andelen invandrare bland sina kandidater till höstens val. Det visar en undersökning som statistiska centralbyrån gjort för Sveriges Radio. Bland de centerpartister som kandiderar till riksdagen i höst är bara sex procent födda utomlands. Till och med Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna har fler kandidater som är födda utomlands än vad centern har.

Men hur viktigt är det att invandrare finns representerade i riksdagen? Kan kvotering vara en väg till att få in fler invandrare i politiken? Hör hur förstagångsväljarna Henrik Ugge och Cadi Costivana resonerar.

Fel med kvotering i politiken
Emanuel Morfiadakis, grekisk invandrare och aktiv i Malmöpolitiken sedan 1973, anser att det är helt fel att kvotera in folk i politiken. Själv har han valt att förbli fritidspolitiker och syssla med områden som inte berör invandring. Impulsen att engagera sig i svensk politik kom från en händelse i Grekland.

Inför kvällens match
Ikväll klockan 21 gäller det, då är det dags för Sveriges sista gruppspelsmatch i fotbolls-VM. Vår Englandskorrespondent Agneta Ramberg pejlar stämningarna i England och i studion finns den engelske fotbollsexperten och Kalmar FF:s gamle skyttekung, Billy Lansdawne.

Den svenska självbilden och landslaget
Hur ser den svenska självbilden ut när det gäller vårt fotbollslandslag? Tror vi att vi är bättre än vad vi egentligen är? Och vad är skillnaden mellan de svenska fansens syn på Sveriges chanser och tysk medias syn på det svenska laget? Vi reder ut begreppen med Sveriges Radios utsända i Tyskland.

AIDS hotar Afrikas landsbygd
Enligt FN:s Mat och Jordbruksorganisation är AIDS det allvarligaste hotet mot Afrikas möjligheter att försörja sig via fiske och jordbruk.

Helsingfors, tisdag
Dagens korrespondentkrönika är signerad Bengt Lindroth.

Producent: Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".