Lasse Johansson

Onsdag 21 juni

med Lasse Johansson

Sverige vidare i VM
Vi analyserar matchen mellan Sverige och England med hjälp av gäster som reagerar på resultatet.

USA varnade Sverige
När svensk polis slog till mot mot fildelarsajten Pirate Bay för några veckor sedan så fanns i bakgrunden hot från den amerikanska regeringen om handelssanktioner om den svenska regeringen inte stoppade fildelarna. Det berättade SVTs Rapport igår. Justiedepartementet har hela tiden hävdat att man inte pressat polisen att agera, men åklagaren i fallet kallades till departementet för samtal och kort därefter skedde tillslaget.

VM krönika
Dagens VM-krönika är som vanligt signerad Gunnar Bolin.

Bush i Wien
Idag är det toppmöte mellan USA och EU i Wien. USAs president George Bush träffar flera av EUs ledare och de ska bl a diskutera den aktuella frågan om Iran.

Ökat våld i Afghanistan
Talibanerna har dramatiskt återkommit till Afghanistan. I nästa månad lämnar USA över det militära ansvaret för landets södra delar till NATO och där har våldet trappats upp under den senaste tiden.

EU-stöd till palestinsk polis kan upphöra
Säkerhetssituationen bland palestinierna har länge varit svår. Därför beslutade EU för ett par år sedan att bidra med utrustning och poliser från flera EU-länder. Men valet i januari som gav Hamas regeringsmakten innebär att framtiden för de europeiska polisutbildarna (Eurocops) är osäker.

Färre kvinnor i moderaterna
Moderaterna är det riksdagsparti med lägst andel kvinnor på listorna inför valet i höst, det berättar Ekot om idag. Drygt var tredje kandidat är kvinna och det är lägre än andra riksdagspartier.

Producent: Helena Sjöholm
helena.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".