Tisdag 27 juni

med Jörgen Huitfeldt

Dåligt stöd till utlandssoldater
De senaste åren har antalet svenska soldater i utlandstjänst blivit allt fler. Idag har Sverige mellan 2 och 2,5 tusen svenskar i fredsbevarande tjänst utomlands. Nu riktas kritik mot hur det svenska försvaret tar hand om soldater när dom kommer hem.
Veteranen Anders Ramnerup, med flera uppdrag i Bosnien och Kosovo bakom sig, berättar om svårigheter att komma hem och uteblivet stöd. Och Anders Lindström, ansvarig för utlandsstyrkan vid försvarsmakten, svarar på kritiken.

Viktigt välja äldreboende själv
Ensamma, otrygga och isolerade, det är så många äldre svenskar känner sig . Det visar en undersökning från SPF-Sveriges Pensionärsförbund, som offentliggörs på tisdagen. Principen att äldre ska bo hemma så länge som möjligt förkastas och bidrar enligt undersökningen till att äldre känner sig ensamma och otrygga. Men undersökningen visar också att äldre är kritiska mot kommunernas biståndsbedömningar och maten anses vara både smaklös, svårhanterlig och kall. P1-morgon sänder direkt från ett äldreboende i Stockholm.

Ökad oro i Gaza
Efter att en israelisk soldat kidnappats hotar nu Israel att återockupera Gazaremsan om inte soldaten återförs levande. Samtidigt uppmanar palestinerna Israel att släppa en del palestinska fångar. Frilansfilmaren PeÅ Holmquist, på plats i Gaza, berättar hur oroligheterna påverkar den palestinska civilbefolkningen.

Övertalade politiker
I många kommuner är det varje valår svårt för en del av de mindre partierna att få ihop kandidater till fullmäktigeförsamlingarna - så även inför årets val. Reportage från Härryda kommun strax utanför Göteborg där vänstern till slut lyckades övertala tillräckligt många för att kunna presentera en kandidatlista. Vi frågar Folke Johansson, professor i statsvetenskap i Göteborg, hur det kommer sig.

Hur långt kan domaren gå?
Snart tre dygn efter Sveriges förlust i München vågar vi fråga oss vilka regler som finns för domare. Varför delas det ut så många röda kort i år? Och vad händer om domaren helt enkelt gör för stora misstag?
 

Oartiga britter?
Sveriges radios korrespondent i London Agneta Ramberg om den nya artighetsrapporten i morgonens krönika.

Producent: Malin Olofsson 
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".