Torsdagen 29 juli

med Jörgen Huitfeldt

Gaza
Israel har gripit flera palestinska ministrar och parlamentsledamöter från regeringspartiet Hamas i en nattlig räd på Västbanken. Israeliska trupper invaderade norra Gazaremsan, och en palestinsk grupp tog på sig ansvaret för att ha dödat en tillfångatagen judisk bosättare. Rapporter direkt från Gaza, analyser och debatter.

Kritik mot Försäkringskassan
Regeringen vill halvera antalet sjukskrivna fram till år 2008 och Försäkringskassan jobbar hårt för att nå det målet. Samtidigt kommer kritik från flera läkare om att försäkringskassan allt oftare misstror deras bedömningar av patienterna. Försäkringsmedicinska kollegiet, som är en ideell organisation, protesterar nu mot Försäkringskassans agerande, och menar att kassan kan ta över all bedömning om de ändå bara underkänner läkarnas diagnoser. Bengt H Johansson, ordförande för försäkringsmedicinska kollegiet och tidigare chefsläkare på Scania, debatterar med Siwert Gårdestig, som är ansvarig för Försäkringskassans samarbete med sjukvården.

Krönika
Om ljudhetsen i Bangkok kåserar Daniel Alling.

Dåligt stöd för Göran Persson bland socialdemokrater
Vad är det som gör att en tredjedel av de socialdemokratiska väljarna inte stödjer sin partiledare inför nästa mandatperiod, enligt SIFO undersökningen i Ekot? Statsvetaren Stigbjörn Ljuggren, som är socialdemokratisk idédebattör, förklarar ambivalensen mellan att vilja ha en stark ledare och hur jantelagen slår till om någon blir för stark.

Hets mot folkgrupper eller inte
Att kalla judar för ”bröder till apor och grisar” är lagligt så länge man gör det med hänvisning till konflikten mellan israeler och palestinier. Med den motiveringen valde JK att inte åtala för hets mot folkgrupp. ”Han har importerat konflikten till Sverige”, tycker Dilsa Demirbag-Steen på DN:s ledarsida. Debatt dem emellan i P1morgon.

EU och österrikarna
Trots pompa och ståt under Österrikes ordförandeskap i EU så är entusiasmen inte så stor bland österrikarna till det som åstadkommits. På lördag lämnar landet över ordförandelubban till vårt grannland Finland. Vår korrespondent frågade runt i Österrikes huvudstad Wien om vad folk där tycker att landets politiker uträttat i EU under halvåret som gått.

Producent: Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".