1 av 2
2 av 2
Anxious Youth Organisation i Malawi.

Tisdag 4 juli

med Jörgen Huitfeldt

Tidsfrist löper ut
Läget i Israel och Gaza är fortfarande mycket spänt sedan väpnade palestinska grupper förra söndagen kidnappade den israeliske soldaten Gilat Shalit. Kravet för att frige Shalit är att Israel ska släppa alla palestinier som sitter fångna i Israeliska fängelser. Israels premiärminister Ehud Olmert har sagt att de inte tänker ge vika för de militanta gruppernas krav. Palestinierna har satt tidsfristen till tisdag klockan 05.00, men vad som kommer hända om Israel inte agerar är oklart.
Direktrapport från Gaza.

Soldat inför rätta
Under måndagsnatten blir åtalet klart mot den amerikanska soldat som anklagas för att ha våldtagit och dödat en ung irakisk kvinna samt dödat tre av hennes familjemedlemmar i Irak. Men detta är bara en i raden av anklagelser om krigsbrott mot de amerikanska trupperna i Irak.

Kampen mot aids i Malawi
I Malawi i södra Afrika är över hälften av befolkningen yngre än 20 år, och 14 procent av befolkningen på 12 miljoner är smittade av hiv. Trots att medvetenheten om sjukdomen är stor, så minskar inte antalet smittade så mycket som man skulle kunna förvänta sig. Orsaken är de starka traditionerna. 


Gräddfil till riksdagen för lobbyister
Flera av de motioner som riksdagsledamöterna lämnar till riksdagen är starkt påverkade av politiska påtryckare och intresseorganisationer. En del motioner innehåller till och med lobbyorganisationernas egna texter, rapporterar SVT:s Aktuellt.

Fotbolls-VM
Fotbollsfebern är total i Tyskland inför matchen mot Italien.
Våra utsända rapporterar.

(mp) i Almedalen
Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand intervjuas av P1-morgons Camilla Kvartoft på plats i Almedalen.

Moskva, tisdag morgon ...
Dagens korrespondentkrönika signeras Vladislav Savic. 

Producent: Petra Quiding
petra.quiding@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".