Pia Fridén

Onsdag 5 juli

med Pia Fridén

I glappet mellan två asyllagar
Det har gått tre månader sen den tillfälliga asyllagen upphörde att gälla och ersattes av en ny asyllag. Under den tid då den tillfälliga lagen gällde fick 11 000 permanent uppehållstillstånd, men lika många fick inte ens sina fall prövade. Mycket på grund av migrationsverkets långa väntetider, men också för att lagen bara gällde de som fått nej och inte de som inte fått nåt besked alls, trots att de väntat i flera år på besked. P1-morgon har träffat en av dem. Hör också debatten mellan författaren Sanna Vestin och Migrationsverkets Fredrik Beijer.

Alternativa Almedalen
Parallellt med politikerveckan i Almedalen äger också Alternativa Almedalsveckan rum. Där diskuteras mängder av frågor med mängder av människor. Men inga politiker är välkomna. Det här är forumet för dem som inte tror på den rådande parlamentarismen. Klockan 6.38 pratar vi med en av grundarna till ”Arbetsförnedringen” som är med och deltar på Alternativa Almedalen.

Bli en paparazzi och tjäna en hacka
Användandet av så kallade läsarbilder i tidningar ökar i rask takt. Senast i tisdagsnumret publicerade Expressen en läsarbild på en väktare som ligger på marken efter att han skjutits i huvudet. Vem som helst som är på rätt plats vid rätt tillfälle kan med hjälp av en kameramobil tjäna en rejäl hacka. Men vad ställer egentligen de tekniska framstegen och den ökade tillgången på bilder för krav på publicisten när pengar riskerar att gå före etik och moral. Hör diskussionen mellan fotografen Karl Melander och Expressens bildchef Per Kagrell

Amnesti åt rebellledare
Efter 20 år krig i norra Uganda ses nu en ljusning då fredsamtalen mellan rebellgruppen Herrens motståndsarmé Ugandas regering blivit alltmer intensiva. Ugandas president Yoweri Museveni har gått så långt att han är beredd att ge rebelledaren Joseph Kony amnesti för att uppnå fred. Men Internationella Brottmålsdomstolen i Haag, där Kony är eftersökt för brott mot mänskliga rättigheter och krigsbrott, är kritiska till presidentens utspel eftersom den anser att han måste ställas till svars för de grymheter han utsatt befolkningen för. Sedan krigets början har tiotusentals människor dödats och 2 miljoner invånare tvingats fly landet. Klockan 7.39 berättar Sverker Finnström, forskare vid Uppsala universitet, om utvecklingen i landet.

(m) i Almedalen
Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt intervjuas av P1-morgons Camilla Kvartoft i Almedalen.

Fotbolls-VM
Gunnar Bolin kåserar om Fotbolls-VM:s sista skälvande dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".