Tisdag 11 juli

med Nathalie Besèr

Direkt från Gaza
Vi följer utvecklingen i Gaza där många palestinier hamnar i allt mer nöd efter Israels attacker. Klockan 6.15 rapporterar Johan Eriksson, som arbetar på FN:s hjälporgan UNWRA, direkt från södra Gaza.

Gasproduktion i Sverige
Redan om ett år kan Sverige, precis som Norge och Ryssland, producera gas från ett eget gasfält. Under markytan öster om Vättern finns nämligen naturgas. Hör Sven Börjessons reportage med kritiska markägare och en förväntansfull gasproducent.

Svensk samarbete med USA
Nu kommer vittnesmål om hur det svenska samarbetet med USA gick till under det kalla krigets senare del.
Det är författaren och journalisten Mikael Engström som senare idag i sitt sommarprogram berättar detaljer från sin tid på Försvarets hemliga anläggning vid FRA. Hör Ola Tunanders, forskare på PRIO Internationella fredsforskningsinsituttet i Oslo, reaktioner på de nya uppgifterna.

Gasbolag - maktfaktor i Ryssland
Under de senaste hundra åren har en rad amerikanska och brittiska oljebolag haft en stor påverkan på den globala utrikes- och säkerhetspolitiken. Nu ger sig det jättelika ryska gas- och oljebolaget Gazprom in i stormaktspolitiken. Maktens män i Kreml och i Gazprom talar öppet om Ryssland som en ny stormakt. Sveriges Radios utsände i Moskva har träffat Gazproms talesman Sergej Kuprianov.

Kokainanvändandet allt mer utbrett
Kokainanvändningen ökar i storstadsområdena i Sverige och kokain är inte längre en drog som bara används av de välbeställda utan allt mer även i förorten. Hör Fredrik Ljung, fd kokainmissbrukare, som nu driver numera ett företag som jobbar med drogprevention i näringslivet, och Lennart Karlsson som är narkotikapolis i Stockholm.

London, tisdag.
Dagens korrespondentkrönika signeras Agneta Ramberg.

FN ur ett amerikanskt perspektiv
FN:s budget tycks räddad i alla fall för tillfället. Men trycket på att världsorganisationen ska bli effektivare kvarstår, och nu kan den amerikanska kongressen ha synpunkter på USA:s stora bidrag till verksamheten. Vad tycker vanliga amerikaner egentligen om FN? Och hur bekymrad är den svenske utrikesministern Jan Eliasson som varit med och förhandlat fram den senaste lösningen?

Pandemi - stor fråga på G8-möte
I helgen äger G8-mötet rum i S:t Petersburg då världens mäktigaste ledare träffas. En av frågorna som kommer att diskuteras där är världens säkerhet och stabilitet vid en eventuell pandemi.

Producent: Petra Quiding
petra.quiding@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".