Tisdagen 18 juli

med Nathalie Besèr

Inrikespolitiken i Libanon

Det var den 14 februari som premiärminister Rafik Hariri mördades ifjol i Libanon, och den syrienvänliga regeringen tvingades på fall. Under våren tågade de syriska trupperna ut ur Libanon, efter starka nationella och internationella påtryckningar. Ett demokratiskt val kunde hållas. Men den demokratiskt valda regeringen i Libanon anses fortfarande som svag, i ett land där man har matkfördelning mellan de olika religiösa grupperna. Religionssociolog Johan Gärde analyserar libanesisk inrikespolitk, och hur den påverkas av attackerna från Israel.

Irans roll i Libanon-kriget
Vad spelar Iran för roll i konflikten mellan Hizbollah i Libanon och Israel? Ekots utrikespolitiska kommentator Titti Nylander och nyss hemkomne dokumentärfilmaren Nima Savestani ger sin bild av läget.

Vilka är de starkaste aktörerna för att skapa fred - EU eller FN?
Utrikesminister Jan Eliasson om situationen i Libanon.

Tsunamin i Indonesien
Dödstalen stiger. Svenskar på plats beskriver vad som hänt.

Santiago tisdag

Hur påverkar svenska bönder Amazonas djungler?
Soja från Brasilien har blivit en mycket viktig del av det kraftfoder som de svenska korna, hönsen och grisarna äter. Och sammanlagt importerar sverige knappt 300 000 ton soja årligen. Men sojaodlingarna i Brasilien är ett stort hot mot Amazonas regnskogar. Det menar David Kaimowitz, chef för FN:s skogsforskningsinstitut, CIFOR.