Tisdag 25 juli

Med Therese Larsson

UD kände till fusk i FNs Olja-mot-matprogram
Den svenska regeringen kände till att Irak under Saddam Husseins ledning krävde olagliga avgifter - så kallade kickbacks -  från de företag som ville göra affärer med landet. Det visar dokument som Ekot tagit del av. Men trots att svenska företag därmed riskerade göra sig skyldiga till allvarliga brott med fyra års fängelse i straffskalan ingrep inte regeringen.

Hemma från krigets Beirut
Nu har det snart gått två veckor sen kriget i mellanöstern inleddes. Vi har hört och följt svenskar som försökt ta sig ut ur ett allt hårdare bombat Libanon. En av de människor som medverkat i våra sändningar är Maha Abou-Reslan, som de första dagarna berättade på telefon hur hon satt fast i Beirut med sina tre barn. Nu är hon hemma igen och medverkar i P1-morgon.

Hur rustar sig (s) för en valförlust?
Det är drygt och en halv månad kvar till valet - och alla politiska partier håller som bäst på och förbereder sig inför valspurten.
Men vad händer egentligen om socialdemokraterna förlorar valet i höst, är det något man överhuvudtaget tänker på? Vi följer upp måndagens samtal och analys om hur alliansen förbereder sig för en eventuell valförlust.

Skadestånd till prostituerade
Prostituerade ska kunna kräva skadestånd av sexköpare och hallickar, det föreslår Feministiskt initiativs talesperson Gudrun Schyman och statsvetaren Max Waltman idag i en artikel på DN Debatt.

Arbetsmarknaden för hbt-personer
Snart målas Stockholm i regnbågens alla färger... i nästa vecka startar Pride-festivalen, som beskrivs som en frizon för homo-, bi- och transsamhället. Men innan den stora festen drar igång så ska vi prata om hur situationen ser ut på arbetsmarknaden för HBT-personer med annan bakgrund än svensk.

På beachen - i Bryssel Playor mitt i storstäder blir allt populärare. Berlin har sina, Paris likaså och till och med elegansens huvudstad Milano har fraktat in ett stycke sand till centrala staden för att storstadsinvånarna ska kunna solbada mitt i asfaltsdjungeln. Följ med på ett besök på beachen mitt i Bryssel.

Busschaufförer kringgår lagar
Flera svåra bussolyckor den senaste tiden har satt fokus på busschaufförernas arbetssituation. För att garantera säkerheten på vägarna finns en lagstiftning som förbjuder yrkeschaufförer att köra i mer än 9 timmar per dag. Men lagen är lätt att kringgå. SR:s Natacha Lopez har pratat med en busschaufför som kört för många olika turistbussar i cirka 15 år och han kan inte minnas att han under någon resa kunnat ta ut den vila som han enligt lagen ska ta.

London, tisdag
Krönika från SR:s Londonkorrespondent Agneta Ramberg.

Producent: Ami Hedenborg
ami.hedenborg@sr.se