Fredag 28 juli

med Pia Fridén

Hårda tag med Bodström
Under veckan har Ekot granskat alla de nya lagar som tillkommit under Thomas Bodströms tid som justitieminister. Vi har fått strängare straff och polisen har fått tillgång till fler verktyg i jakten på kriminella, men hur har det påverkat brottsligheten i samhället?

Passning av egna och andras ungar
E
tt tiotal kommuner runt om i landet har den senaste mandatperioden infört den så kallade Hedemoramodellen inom barnomsorgen. Den förälder som vill kan vara hemma med sina barn och få ett bidrag från kommunen, men det kräver att man också tar emot minst ett barn till, eftersom regeringen sagt nej till vårdnadsbidrag. 

Kravaller i Kongo
På söndag hålls det första demokratiska president och parlamentsvalet i Demokratiska Republiken Kongo på 40 år. Det är FN:s största satsning på ett val hittills. På torsdagkvällen utbröt dock oroligheter i huvudstaden Kinshasa och två polismän dödades.

Säkerhetsrådet chockat
FN:s säkerhetsråd enades på torsdagen om att man var chockerad över att fyra FN-observatörer dödats av israeliska bomber, men man kom inte överens om något fördömande av attacken. 

Washington, fredag
Dagens korrespondentkrönika av Sten Sjöström.

Sommartrög
Att njuta av sommarvärmen när man är ledig är inte så svårt men för de som jobbar kan det vara värre. Många känner sig slöa och okoncentrerade, men vad är det egentligen som händer med hjärnan när det blir så här varmt?
 
Producent: Annika Östman  annika.ostman@sr.se