Måndag 31 juli

Med Lars Mogensen

Libanon, Israel och FN
P1-morgon värderar den senaste utvecklingen i kriget i Libanon. Under natten har Israel lovat ett 48-timmars avbrott av flygattackerna mot södra Libanon, samtidigt som FN:s säkerhetsråd i ett krismöte enats om att gårdagens bombning av civila i staden Qana, var ”chockerande”. Samtal klockan 7.21 med Pererik Korström, tidigare FN-tjänsteman i bland annat Libanon, och Bo Huldt från Försvarshögskolan.

Kyrkans roll i Mellanöstern
I dag överlämnar Lutherhjälpen och Diakonia ett brev till utrikesminister Jan Eliasson, med krav att svenska regeringen ska arbeta hårdare för att stoppa kriget i Mellanöstern, och att samtliga parter, även Hizbollah och Hamas, ska sitta med vid samtalsborden. Ursprunget till kravet är ett gemensamt utspel från europeiska kyrkor. Vi diskuterar kyrkans roll och möjligheter att gripa in i konflikten.

Kongo dagen efter historiskt val
Det svårt krigshärjade Kongo gick på söndagen till val för första gången på 45 år. Författaren Rolf Gordon Smith berättar från Goma i östra Kongo hur stämningarna har varit. Han medverkar klockan 6.15. Klockan 7.39 hör vi Sveriges Radios medarbetare i Afrika Margareta Svensson berätta från Kongo-Kinshasa.

Den okända sjukdomen som härjar våra dagis
Industrisemestern är slut, och det börjar bli dags för oss vuxna att gå tillbaka till jobbet, medan barnen ska återvända till sina dagis - sina kompisar och höstens alla krassligheter. Uppskattningsvis hälften av alla barn på dagis bär på pneumokocker... bakterier som normalt sett inte är farliga, men som kan orsaka svåra öronproblem, hjärhinneinflammation och i värsta fall leda till döden. År 2003 fick Mikael Pauhlsons dotter Mira hjärnhinneinflammation. Han hade ingen aning om att det sedan flera år tillbaka går att vaccinera mot pneumekocker i Sverige.

Kyrklig partiledarutfrågare
Pastor Thor-Björn Bastås har intervjuat samtliga riksdagspartiers ledare den gångna veckan. I missionstältet i öländska Köpingsvik håller Bastås liv i en tradition som pågått varenda valrörelse sedan 1968. Själv har Bastås varit med sedan 1988.

New York, måndag

Producent: Ann Tiberg
ann.tiberg@sr.se