Fredag 4 augusti

Med Lars Mogensen

Borgerliga skattehöjare
Borgerliga kommuner höjer skatten mer än socialdemokratiskt styrda kommuner. Borgerligt styrda Dals-Ed har Sveriges högsta kommunalskatt. 
Debatt mellan moderaternas Lennart Hedquist och kommunminister Sven-Erik Österberg.

”Nederlag för USA”
I morse attackerade israeliska stridsflygplan åter södra Beirut. Och i går kväll släppte Israel flygblad över Beiruts södra förorter där befolkningen uppmanades att ge sig av. Militära ledare i Israel har hotat att gå till attack också mot centrala Beirut. Detta fick Hizbollahledaren att hota Israel med raketer ända mot Tel Aviv. Ekots utsända Cecilia Uddén har intervjuat en av Hizbollahs ledande medlemmar.

Kärnkraft i politisk hetluft
Debatten om kärnkraftens framtida avveckling eller utbyggnad har åter fått bränsle efter incidenten på Forsmark i förra veckan. Då ledde ett elfel till att en del av säkerhetssystemet slogs ut och fem av landets reaktorer står nu stilla av säkerhetsskäl. Nu riskerar frågan åter att så split i de politiska lägren. Ekots politiska reporter Mats Eriksson reder ut de politiska förvecklingarna.

Friidrotts-EM motar trafficking
Inför Fotbolls-VM satsades stora resurser på att informera och arbeta mot en befarad invasion av illegal prostitution. Inför Friidrotts-EM i Göteborg som börjar i helgen görs en liknande satsning från myndigheter och frivilligorganisationer.

Castro gäckar döden
Den snart 80-årige kubanske diktatorn Fidel Castro håller visserligen precis att repa sig och efter en operation men att Fidel Castro är en seg man som inte dör i första taget är något som amerikanska CIA fått erfara under åren. Enligt en ny brittisk dokumentärfilm har Castro utsatts för inte mindre än 638 mordförsök sedan han kom till makten vid revolutionen 1959 - med allt från explosiva cigarrer till sprängfyllda musslor.

Puls på EM
I helgen startar friidrotts-EM i Göteborg. 1400 tävlande från 49 länder kommer till Göteborg och 65 miljoner TV-tittare väntas sitta bänkade varje dag. Hur kommer det att gå för hemmanationen? Tävlingspulsen på idrottarna och taktik för TV-soffan tas tillsammans med Malin Ewerlöf Krepp, silvermedaljör på 800 meter i EM 1998 och författaren Torbjörn Flygt.

Jerusalem fredag
Korrespondentkrönika av Christer Fridén.

Producent: Ann Tiberg
ann.tiberg@sr.se