Pia Fridén

Måndagen 28 augusti

med Pia Fridén

Från sjukpensionär till professor

Välviljans apartheid - temavecka i P1 om funktionshinder

I dag börjar P1:s temavecka, Välviljans apartheid, som handlar om funktionhinder. Runt en miljon svenskar lider av reumatism - ett funktionshinder som gör att många inte kan arbeta. Sjukdomen innebär personligt lidande men är också kostsamt för samhället; runt 36 miljarder kronor om året. Men endast fem miljarder läggs på vård, läkemedel och rehabilitering. Resten är kostnader på grund av att människor är sjukskrivna eller förtidspensionärer.

Christina Opava är idag professor på Karolinska institutet, men var tidigare förtidspensionär. Och hon berättar vad som fick henne att komma tillbaka.

Debatt Reumatikerförbundes ordförande Anne Carlsson och socialminister Berit Andnor.

Explosioner i Turkiet

Tre sprängattentat i Marmaris i Turkiet och ett attentat i Istanbul skadade totalt 27 personer igår kväll. Ungefär 1 500 svenska turister finns kring Marmaris, säger Katarina Malmfjäll, platschef för Vingresor-Always i Marmaris. Hon konstaterar att få svenskar är orolig.

Ingmar Karlsson, som är svensk generalkonsul i Istanbul, berättar att Kurdistans falkar är de som under senaste åren gjort flera attentat. En orsak till attentaten kan vara att man vill visa att den väpnade kampen fortsätter, trots att stora delar av PKK lagt ned vapnen.

Invandrare hittar jobb i egna områden

Var ska invandrare bo för att få jobb? I politiken hörs ofta åsikten att de inte ska bo där det redan finns många invandrare, eftersom det sägs öka arbetslösheten och hindra integrationen. Men nu visar forskning som kommer att presenteras i sin helhet nästa vecka att det tvärtom är lättare att få jobb där det redan finns många invandrare i arbete. Där det finns nätverk och kontakter kan det också leda till jobb.

Christer Lundh, professor i ekonomhistoria vid Lunds universitet.

Möt Hatti Bekiri och Katja Jader  i Malmö, som fick sitt jobb med hjälp av bekanta. Seynel Özel anställde dem.
 
Hör Ulf Qwarfordt, arbetsmarknadsexpert på integrationsverket.


 

Pedofiler hängs ut på nätet

I fler och fler amerikanska delstater lägger man nu ut frigivna sexbrottslingar på nätet så att allmänheten ska veta vilka som bor i deras område. Den senaste delstaten att göra så är Maryland. Men det kan också skapa problem. Sveriges Radios korrespondent Sten Sjöström rapporterar.

Intern kritik mot folkpartiet och vårdnadsbidraget

Igår sa folkpartiledaren Lars Leijonborg att han kunde acceptera ett kommunalt vårnadsbidrag, trots att folkpartiet tidigare har motsatt sig det.

Ulf Öfverberg, liberal ledarskribent som tidigare jobbat i de inre cirklarna hos Folkpartiet är kritisk.

P1-Morgon följer upp utfrågning av statsministern

I går så frågades statsminister Göran Persson ut i TV. P1-Morgons reporter har begett sig till Thoraxkliniken på Karolinska institutet i Solna, för att höra vad några anställda där tyckte om utfrågningen. 

USA ett år efter Katrina

Imorgon är det ett år sedan orkanen Katrina drabbade New Orleans i södra USA. Orkanen var en av landets värsta naturkatastrofer och även om det satsats miljontals dollar på att bygga upp samhället igen så återstår mycket att göra.

Sveriges Radios korrespondent Thomas Nordegren var i New Orleans för ett år sedan och är där nu igen.

Korrekrönika från London

Om att kastas mellan olika instanser som invandrare.
Sveriges Radios nya London korrespondent Maria Eksedler.

Funktionshinder i fokus

I dag inleds P1:s temavecka om funktonshindrades livsvillkor. Katarina Hahr, projektledare och programledare, berättar om satsningen som döpts till Välviljans apartheid.

Producent: Annika Östman Annika.Ostman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".