Pia Fridén

Fredag 1 september

med Pia Fridén

Muslimsk fascism
USA:s president bemöter kritiken mot kriget i Irak genom att tala om muslimsk fascism. Analyserar Merrick Tabor, statsvetare, vad talet om muslimsk fascism får för konsekvenser för kriget. Samtidigt som president Bush försöker stävja kritiken dör dagligen civila i kriget i Irak. Widad Zaki, irakier boende i Sverige får skakande rapporter från släktingarna i hemlandet.

Beslan två år senare
På fredagen är det exakt två år sen det blodiga gisslandramat på en skola i Beslan. Vår korrespondent är där när skolan slår upp dörrarna för terminen.

Osynliga feminister
För första gången ställer ett feministiskt parti upp i riksdagsvalet. Men opinionssiffrorna för feministiskt initiativ är låga. Nu tar partiet hjälp av Jane Fonda i valrörelsen. Kl 6:38 förklarar Maud Eduards, professor i statsvetenskap, hur partiet kunnat hamna så i skymundan. Kl 7:21 blir Gudrun Schyman, talesperson för partiet, utfrågad om partiets roll i valrörelsen.

Hem till Libanon
Efter kriget i Libanon är nu människor på väg tillbaka till sitt hemland. En av dem är Christiane Walegren som var på semester i Sverige när kriget bröt ut. Samtidigt som hon längtar efter att komma hem är Christiane Walegren orolig för hur det ska bli.

Givarkonferens för palestinier
Lite i skuggan av givarkonferensen för Libanon hålls ännu en givarkonferens på fredagen. Denna gång om den humanitära situationen i de palestinska områdena. Anders Öhrström, SIDA:s biståndschef för Västbanken och Gaza.

Jerusalem fredag
Krönika av Christer Fridén om att skrika på banken.

Helge Fossmo erkänner
Igår kom beskedet att pastor Helge Fossmo erkänner inblandning i mordet och mordförsöket i Knutby 2004. Han dömdes mot sitt nekande till livstid, men säger nu att han ska berätta om sin delaktighet för polisen. Psykologen och psykoterapeuten Bengt Hasselroth jobbar inom kriminalvården i GBG och förklarar vad det är som gör att en person plötsligen vill erkänna mord.

Förstagångsväljarna
Våra förstagångsväljare Ida Rutström och Ilinca Zaharia analyserar veckans valrörelse.

Producent: Annika Östman
annika.ostman@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".