Måndag 25 september

med Jörgen Huitfeldt

Fördubblade böter väntar fortkörare
Den första oktober fördubblas böterna för att köra för fort. Nu kan man som mest tvingas betala 4 000 kr i böter och det om man kör över 36 kilometer för fort på en 70, 90 eller 120 väg. Men det är ändå rätt så blygsamma summor jämfört med våra grannländer.

Höjda böter för fortkörning ska rädda liv
Det är riksåklagaren som fattat beslutet om fördubblade böter för fortkörning på förslag från Sven Erik Alhem, överåklagare i Malmö.

Utrikesreportage om terrororganisationen ETA:s roll i dagens Baskien.

Korrekrönika

Stor framgång för lokala partier
Lokala partier har haft rekordstora framgångar i årets val. I kommunfullmäktige blir de fler än någonsin tidigare och även i landstingen har de ökat, både i antal och storlek, på bekostnad av de etablerade partierna. Ett exempel är Östergötlands län, där socialdemokraterna ser ut att ha gått tillbaka med 8 procent. Samtidigt har 11 procent av väljarna röstat på Vrinnevilistan, ett parti bestående av bland annat läkare och sjuksköterskor tröttnat på hur sjukvården i länet bedrivs. Medverkande: Kalev Teder, kirurg och trolig ny landstingsfullmäktigeledamot för Vrinnevilistan. Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds Universitet, om varför nya partier bildas och röner sådan framgång.

Fredpristagare besökte bokmässan i Göteborg
I går avslutades bokmässan i Göteborg. Årets tema var yttrandefrihet och en av de mest kända gästerna var den iranska domaren Shirin Ebadi, som fick Nobels fredspris 2003. Hon har under många år hjälpt kvinnor, barn och regimkritiker med juridiska frågor i sitt hemland trots att hon blivit kastad i fängelse och hotad många gånger.

Tufft vara modern manlig chef
Idag hålls ett seminarium på Näringslivets hus i Stockholm där man ställer sig frågorna - Vem är den nye mannen? Hur har de manliga cheferna utvecklats under de senaste decennierna och hur är de idag? En av arrangörerna är organisationen Ruter Dam, ett chefsutvecklingsprogram för kvinnor. 

Minkuppfödare jublar över alliansens valseger
Med alliansens valseger väntar en hel del förändringar. Förändringar som kommer att glädja vissa men göra andra besvikna. En fråga som stark engagerat många handlar om djurskyddslagen och ändrade regler för minkuppfödning. Socialdemokraterna hade så när fått igenom sitt förslag om nya strängare regler, som i praktiken skulle innebära slutet för minkuppfödning i Sverige. Men lagförslaget hann aldrig gå igenom före valet och nu efter alliansens seger kommer reglerna med stor sannolikhet aldrig att bli verklighet.

Snålbilsrace för en sundare mijö
I lördags gick startskottet för en mycket annorlunda biltävling genom de jämtländska skogarna. Då började årets ECO-RUN - ett mästerskap i snålbilskörning. Tävlingschefen Bengt Nyström från Motormännen, berättar om tävlingen och tipsar om hur man kör snålt. Bra för både plånbok och miljö.

Politiker blir journalist
Gustav Fridolin, tidagare riksdagsman för miljöpartiet, sadlar om och blir undersökande journalist på tv 4s Kalla Fakta. Vilken trovärdighet har han som journalist?

Producent: Klas Wolf-Watz
klas.wolf-watz@sr.se