Fredag 29 september

med Camilla Kvartoft

Den höge militären utgjorde säkerhetsrisk
En av Sveriges högsta militärer som förra året dömdes för misshandel av sin hustru, levde ett dubbelliv och utgjorde en säkerhetsrisk. Det uppger programmet Kalla Fakta på TV4. Polisen har hittat mängder av hemligstämplade handlingar hemma hos mannen. Dessutom gjorde militärens privatliv att han lätt kunde utsatts för utpressning. Samtal med Stefan Ryding-Berg, Försvarsmakten samt Mikael Holmström, säkerhetspolitisk reporter Svenska Dagbladet, kl 7:21.

Haider på väg ut
Högerpopulisten Jörg Haider som skrällde i österrikisk politik för sju år sedan är nu på väg att åka ur parlamentet när österikarna ska rösta på söndag. Varför är Jörg Haider så impopulär idag? Samtal med Lars Karlsson, boende i Österrike, kl 6:15.

Islams framtid
Det är i Europas invandrartäta förorter som islams framtid kommer att avgöras. Det hävdar en av världens främsta islamologer, Gilles Kepel. Reportern Nathalie Besèr har träffat honom, men också Rawa, en ung muslim som i sin musik beskriver problemen i förorten Flemmingsberg utanför Stockholm. Reportage kl 6:20.

Jerusalem fredag morgon

Krönika av Christer Fridén, kl 6:25.

Polis under cover
Från den 1 oktober får bland annat poliser rätt att arbeta under falsk identitet. De ska dessutom få vittna i rättegångar under skyddad identitet. Vad innebär den nya lagen för polisens arbete? Samtal med Caj Thorén, på Rikskriminalpolisen, kl 6:38.

Valet i Brasilien
När brasilianarna på söndag ska välja ny president, så är pingstvännerna en avgörande grupp. Och det är den allians som den sittande presidenten Lula da Silva har gjort med pingströrelsen som är orsaken till hans välmotiverade segervisshet. Reportage av Lars Palmgren kl 06.45.

Oklart om Mijailovic får komma till Serbien
Folkpartisten Johan Pehrson, ordförande i justitieutskottet, anser att Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic bör avtjäna sitt straff i Sverige och inte i Serbien, som han själv vill. Varför vill Mijailovic så gärna bli förflyttad till Serbien? Samtal med Mijailovics advokat, Mikael Nilsson, kl 7:39.

Misstänkt vanvård
Ett vårdhem i Uppsala skakas av ett misstänkt fall av vanvård. Det är en 83-årig man som tvingats ligga i sin egen avföring vid flera tillfällen. Samtal med mannens dotter Rose-Marie Lundgren.

Vinter snart
”En sorgsen komedi om att leva i Sverige eller en gladlynt tragedi om att dö i samma land”. Så beskriver regissören Gunilla Röör pjäsen Vinter snart. Pjäsen har skrivits av Lena Andersson. Hör dem berätta om pjäsen kl 8:15.

Producent: Klas Wolf-Watz
klas.wolf-watz@sr.se