Måndag 2 oktober

med Camilla Kvartoft

Ny valomgång i Brasilien
Brasiliens sittande president Luiz Inácia Lula da Silva lyckades inte få de 50 procent av rösterna som krävs för att bli vald direkt, trots stort stöd från fattiga och låginkomsttagare.

Daniel vann mot ”Goliat”
Sedan han var femton år har Daniel Nilsson kämpat för att få Svenska Spel att införa en åldresgräns för alla spel om pengar. Och i helgen - efter tio års kamp - kom beskedet: från och med början av nästa år måste man vara över 18 för att spela på Stryktipset, Lotto och Keno.

Berlin måndag
Om tysk mödravård, i dagens korrespondentkrönika från nyblivna trebarnspappan Kristian Åström
.

Störande miljö på dagis
Många förskollärare får hörselnedsättningar av att vistas i den konstant bullriga miljö som en förskola är. I Växjö kommun pågår ett projekt för att ljudmiljön på förskolorna ska bli bättre. Karin Ståhl, som själv fick sluta sitt arbete på dagis efter att ha fått tinnitus håller i projektet. Vår reporter följde med på öronskola med barnen på Borggårdens förskola i Växjö.

Trängselskatten blir vägtull
Den tillträdande borgerliga regeringen är beredd att införa trängselskatter i Stockholm, men vill utreda om det går att ändra grundlagen så att skatten omvandlas till vägavgifter för att bland annat finansiera vägbyggen.
Svek eller systemskifte?

Festlig och fattig Ramadan i Damaskus
Den muslimska fastemånaden Ramadan är förknippad med fest snarare än späkelse. Vissserligen avstår man från att äta från soluppgång till solnedgång, men nätterna är desto livligare - med stora festmåltider, släktkalas, cafébesök, och inte minst TV-tittande.

Ny gratistidning söker unga läsare
Idag börjar nya gratistidning Punkt Se delas ut i Stockholm, Göteborg och Malmö/ Lund, riktad till läsare i åldrarna 15-35. Men behövs verkligen ännu en gratistidning och hur ska de göra för att möta konkurrensen från City och Metro?

producent: estrid.bengtsdotter@sr.se