Tisdag 3 oktober

med Lasse Johansson

FN:s nye generalsekreterare
Ja, det blir med all säkerhet sydkoreanen Ban Ki-Moon, det visar ännu en omröstning i FN. ”Han brinner inte lika mycket för världens tillstånd som Kofi Annan gör, men kanske blir han bra ändå” säger Jan Eliassson. Sändes klockan 09.13.

Startskott för nya vägar
Den borgerliga alliansen vill använda trängselskatter till att bygga en ny motorväg väster om Stockholm. De vill också öppna för att låta privata pengar finansiera andra vägbyggen. Nu läggs alltså grunden för ett antal stora vägprojekt. Vad betyder det för svenskt näringsliv och vad betyder det för svensk miljö? Debatt mellan Lars-Gunnar Tannerfors, fd Svenska vägföreningen och Magnus Nilsson, Naturskyddsföreningen. Sänds 07.21

Dennispaketes fader vädrar morgonluft
En samlad trafiklösning för Stockholm där kommuner, landsting och myndigheter deltar, har varit nära att genomföras tidigare i det så kallade Dennis-paketet. Hör Bengt Dennis själv som tror att näste man ska lyckas med det han inte rodde i land. Sänds 08.15.

Folkomröstningen som spårade ur
Strulet kring folkomröstningarna om trängselskatterna i Stockholm har gjort att systemet med folkomröstingqar tagit skada. Det menar Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid Södertörns högskola. Sänds 06.38.

Ännu en dödsskjutning i skola i USA
Flera barn i en skola i Pennsylvania i USA dödades igår av en 32-årig latstbilschaufför. Detta är den tredje dödsskjutningen i skolor i USA under de senaste veckorna. Hör vår korrespondent Thomas Nordegren om reaktioner i USA. Sändes klockan 06.15.

Nya i riksdagen
Vi har träffat två av de yngsta kvinnliga riksdagsledamöterna. Reportaget av Eva Malm sänds klockan 06.45.
Ni möter också riksdagens äldste ledamot, 76-årige Lennart Levi (c). Han intervjuas klockan 07.39.

Korrespondentkrönikan...
...kommer idag från London och är signerad Maria Eksedler.

Spänt i Georgien
Konflikten mellan Ryssland och Georgien har blossat upp. Ryssland fortsätter nu att pressa Georgien genom handelsblockader och transportstopp och från och med idag upphör alla flygförbindelser mellan Ryssland och Georgien.
Vad ligger bakom konfliken och vad kan den leda till? Samtal med Svante Cornell, freds-och konfliktforskare. Sänds 06.20

Producent: Thomas Björkman
thomas.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista