Torsdag 5 oktober

med Lasse Johansson

Elev stängdes av för att han hade skor på sig
En elev på en skola i Håbo kommun skickades hem för att han inte hade inneskor på sig i skolan - det var ett brott mot skolans regler. Skolverket är kritiska och menar att skolan gått alldeles för långt när de stänger av barn för småförseelser.
Är regelsystem med tydliga disciplinpåföljder ett sätt att uppnå ordning i skolan?

FN kan inte hantera Nordkorea
FN:s säkerhetsråd har misslyckats med att komma överens om en gemensam hållning gentemot Nordkorea, som meddelat att landet kommer att genomföra kärnvapenprov.
Varför kommer inte FN överens?

Peruk över slöjan löser problemet
I Turkiet är det förbjudet för kvinnor att bära slöja på många platser i samhället. Det är till exempel inte tillåtet på landets universitet. Det har fått en del troende kvinnor att sätta en slöja över håret och sedan en peruk över slöjan!

Korrespondentkrönikan

Säkerhetspolisen och UD motarbetade varandra
Tidigare hemligstämplande dokument visar hur svenska UD och säkerhetspolisen motarbetade varandra när Sverige började med en aktiv utrikespolitik i samband med Algeriet-kriget på 1950-talet. Det framkommer i ny bok.
Hur var det politiska spelet i Sverige under Algeriet-kriget?

Konferens ska lösa konflikt
I ett upprop vill 135 före detta internationella ledare skapa en stor konferens för att lösa konflikten mellan Israel och Palestina. Vilken betydelse skulle ett sådant möte ha?

Producent: Thomas Björkman
thomas.bjorkman@sr.se