1 av 5
2 av 5
Nyamko Sabuni
3 av 5
4 av 5
5 av 5
Jan Pronk, FN-sändebud, Sudan

Valjakt och Ungernrevolten

Måndag 23 oktober

Varför är det fel att döda valar?
Island har beslutat att bryta ett 21 år långt förbud mot kommersiell valfångst. I helgen dödades den fösta valen. Något som mött massiv kritik från omvärlden. Hör debatten mellan Sigmar Hauksson, isländska jägarförbundet som tycker att valjakten är bra och Lennart Daléus, Greenpeace, som fördömer Islands agerande.

50 år sedan UngernrevoltenDet är nu exakt 50 år sedan Ungernrevolten bröt ut i huvudstaden Budapest. Det var den 23 oktober 1956 som det ungerska folket reste sig mot kommunistdiktaturen. Efter en veckas strider som kostade runt 20 000 ungrare livet drog sig de sovjetiska trupperna tillbaka. Men glädjen blev kortvarig, redan den 4 november återvände trupperna och en sovjettrogen regering ledd av János Kádár installerades. Intervju med Sofia Tarr som lever i Budapest idag och Susanne Reisch som flydde från Ungern för 50 år sedan.

Den nya integrationspolitiken
I förra veckan kom beskedet att Integrationsverket läggs ner och att Centrum mot rasism förlorar sina statsbidrag. Nu vet vi alltså hur regeringen inte ska föra ut sin integrationspolitik. Frågan är vad som kommer istället. Hör debatten mellan nuvarande integrationsminister Nyamko Sabuni och den förre integrationsministern Jens Orback.

FN-representant utkastad från Sudan.
Regimen i Sudan meddelade under söndagen att FN:s högste representant i Sudan, holländaren Jan Pronk, måste vara ute ur landet senast på onsdag. Detta på grund av att han dels rest runt i landet utan tillstånd och dels för att han kritiserat armén. Hör Shane Quinn, Liv och Fredinstitutet och nyss från Sudan hemkomne läkaren Fredrik Palm.

Dömda hängs ut på hemsida
På en svensk webbsida publiceras personuppgifter på hundratals personer som dömts för olika brott. Nu är flera av de som hängs ut på sidan upprörda. Reportage av Josef Björklund om bland annat Mikael som dömdes för rattfylleri men som nu avtjänat sitt straff och som hängs ut på hemsidan.

Intervju med Lars Liljegren, KRIS och Göran Gräslund, Datainspektionen.

Olika förklaringar till våldet i Irak
Den senaste upptrappningen av våldet i Irak ser ut att tvinga USA att ompröva sin strategi för landet. I förra veckan medgav George Bush för första gången att det finns paralleller mellan Irak och Vietnam. Men när det gäller förklaringar till det ofattbara våldet i Irak, går åsikterna bland experter och irakier vitt isär. Hör Cecilia Uddéns reportage med irakanalytiker och irakiska chaufförer i Jordaniens huvudstad Amman.

Bryssel måndag morgon
Dagens korrespondentkrönika signeras Kerstin Brostrand.

Programledare: Nathalie Besèr

Producent: Klas Wolf-Watz
klas.wolf-watz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".