Ung man död vid i gruvras i Kiruna

En 21-årig man dog vid ett ras som inträffade igår kväll i LKABs gruva i Kiruna.

Raset utlöstes av en sättning i berget i samband med byggandet av nya tunnlar och stenmassor begravde en lastbil där den omkomne befann sig, 700 meter under markytan. Ingen annan skadades fysiskt i olyckan.

-Vid ett tillfälle tidigare har det skett ett sådant här utfall av en sådan här händelse. I övriga fall har det inte gjort det, så det är sällsynt att det sker, säger Christina Dahnér, chef för bergmekanik vid LKAB till ekot. Hon menar att olyckan inte gick att förutse.

Gruvbrytningen är stoppad i den olycksdrabbade delen av gruvan, men fortsätter i övriga delar. Olyckan är anmäld till Arbetsmiljöverket och kommer också att utredas av företaget.

Men Facket Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö är kritisk mot säkerheten i gruvan.

- Det här har varit mycket väntat. Vi har fått signaler av dem som är under jord att det här kommer att inträffa och man har påtalat det också i ett antal omgångar att vi måste börja se över brytningsmetoder och mycket annat också. Vi har väldigt mycket stenfall och vid en sättning som den här, är det bara tur var du råkar befinna dig. Nu står vi igen vid ett totalt misslyckande i arbetsmiljöarbetet, säger Harry Rantakyrö till ekot.

Under söndagen sammanträder ledningen för LKAB för att analysera olyckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".