Fredagsbön hos Islamic Unity Association i Jakosberg

Imamutbildning kan bli verklighet i Sverige

En imamutbildning bör inrättas i Sverige, det anser högskole- och forskningsminister Lars Lejonborg. Han ska tillsätta en utredning för att ta fram vilka konkreta förslag bör diskuteras för att utbildningen kan komma i gång.

Reportrar: Mohamed Aghili/Alberico Lecchini

Lars Lejonborg tycker att utbildningen ska inrikta sig på att förmedla kunskaper om hur det svenska samhälle fungerar, värderingar och inte minst jämställdsfrågan.

Idéhistoriker Mohammad Fazl Hashemi, som är verksam vid Umeå universitet, är positivt till förslaget. Han refererar till muslimernas historia i Sverige när de första kom från förra Sovjetunionen i slutet av 40-talet.

På den tiden hämtade man också deras imamer från hemländerna, och detta har bidragit till en negativt utvecklingen, menar han.

Lars Leijonborg anser att på samma sätt som staten bidrar med pengar till prästers högskoleutbildning så bör skattemedel användas till att utbilda imamer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".