Gapet mellan barn och vuxna växer
BRIS rapport

Allt fler barn drabbas av psykisk misshandel

Det finns en barngrupp i samhället som mår väldigt dåligt. Gapet mellan barn och vuxna har ökat hos vissa familjer, där tunga konflikter blir vanligare, visar Barnens Rätt i samhället (BRIS) senaste rapport. Konsekvenserna är att många barn går under utan att få den hjälp som de har rätt till. 22 000 barn i olika ålder intervjuades förra året. Det värsta scenariot är att många väljer att ta livet av sig.

Reporter: Alberico Lecchini

Göran Harnesk, BRIS generalsekreterare, berättar om den ”emotionella” misshandel som alltfler barn drabbas av.

Nästan 2000 barn -de flesta flickor i 14-15 års åldern- har tänkt någon gång välja den här vägen, berättar BRIS i sin rapport. Organisationen har en öppen telefonlinje och en chattplats för att kommunicera med barnen. Där upptäcker man den psykiska ohälsa som unga drabbas av. Många barn måste läggas på sjukhus efter ångestattacker och depression. Och barn från alla samhällsklasser drabbas av denna ohälsa, berättar Göran Harnesk.

Kravet från den vuxna världen och kompisarna är avgörande för att så många tror att de inte räcker till. De flesta känner att man tvingas passa in i ett mönster, duga och se bra ut.

Om ensamkommande barn får BRIS ingen direkt information eftersom rapporten bygger på barnens initiativ att berätta om sina problem. Däremot finns det vuxna som ringer i stället för dem, och berättar om deras situation.

Besparingarna på den sociala servicen påverkar också hur barnen kan må. Och här finns mycket att göra, säger Göran Harnesk, BRIS:s general sekreterare.

BRIS samarbetar med många organisationer och företag. Ett projekt som är aktuellt finansieras med Reeboks pengar. Går det att förena sådana kommersiella intressen med den aktivitet som BRIS driver?

Göran Harnesk svarar att BRIS får medel från staten (4%) och från privata organisatoner och företag. Man undersöker dessa företag i den mån som är möjligt, och anser att samarbete med Reebok uppfyller alla dessa krav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista