Palmepristagare stoppad i Iran

Den iranska kvinnorättsaktivisten Parvin Ardalan, årets mottagare av Olof Palme-priset, hindrades i morse från att resa från Iran till Stockholm för att ta emot priset. När hon satt i flygplanet kom iranska agenter och tvingade henne att stiga av. Det berättar Arne Ruth, som var den som föreslog att Parvin Ardalan skulle få priset. Och han kräver att Sverige agerar:

Olof Palmes minnesfond skriver i ett pressmeddelande att man är mycket förvånade över de iranska myndigheternas agerande:

Det är med stor förvåning som det har kommit till Olof Palmes minnesfonds kännedom att årets pristagare, Parvin Ardalan, nekats utresa för att delta i årets prisceremoni. Pristagaren hade passerat passkontrollen och befann sig redan på Air Frances flygplan när två säkerhetsagenter kom ombord och krävde att hon skulle lämna planet. Hon belades sedan med utreseförbud och ålades att infinna sig hos vederbörande myndighet inom 72 timmar.
- Prisceremonin kommer trots detta att hållas som planerat på van der Nootska nu på torsdag, säger Pierre Shori, ordförande för Olof Palmes minesfond.
- Vi utgår från att den iranska regeringen omprövar sitt beslut och tillåter Parvin Ardalan att lämna Iran och komma till Stockholm för att kunna motta priset. Såväl Utrikesdepartementet som den iranska ambassaden har kontaktats.

Årets pris går till Parvin Ardalan för hennes arbete för att göra kravet på lika rättigheter för män och kvinnor till en central del av kampen för demokrati i Iran.
” Trots förföljelse, hot och trakasserier har Parvin Ardalan omutligt fortsatt strida för sina ideal. Med alltmer uppfinningsrika metoder har hon och hennes medsystrar förmått öka stödet för allas lika rättigheter”, säger man i prismotiveringen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".