Fradrik Reinfeldt och Hu Jintao vid klimatkonferensen i Hainan

"Den typ av samtal jag hade med Hu Jintao har inte många haft"

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att det samtal han hade på lördagen med Kinas president Hu Jintao är ett exempel på att Kina håller på att öppnas. Under samtalet vädjade Reinfeldt att 13 namngivna fångar i Kina ska frges.

– Den typ av dialog och samtal jag hade med Hu Jintao har nog inte många haft före mig, sa Reinfeldt till journalister på kinesiska muren på söndagen.

– Det är också ett exempel på att det sker någonting i kontakterna med detta land.

Vad menar du med att ingen annan har haft sådana samtal som ni hade, i stort sett ingen annan, som ni hade på lördagen. Vad tänkte du då?

– Öppna, raka, utgåendes från verkliga problem där vi berättade att vi i dialog vill söka väg till att få en förändring till stånd, säger Fredrik Reinfeldt till Ekot.

Under presskonferensen meddelade Reinfeldt också att Sveriges satsning på utbildning i mänskliga rättigheter vid Pekings universitet, genom Raul Wallenbergstiftelsen, ska få mer pengar. Detta genom att den gästprofessor som funnits där några år ska permanentas i tre år framåt.

När statsminister Fredrik Reinfeldt mötte Kinas president Hu Jintao på lördagen vädjade han alltså att Kina ska släppa 13 namngivna fångar.

Bland dem finns Hu Jia, en av Kinas mest kända människorättsaktivister, som nyligen dömdes till tre och ett halvt års fängelse. På en presskonferens efteråt sa Fredrik Reinfeldt också att han tagit upp läget i Tibet och vädjat om dialog.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin ger Reinfeldt beröm för att ha lyft fram enskilda fångar, men hon har ändå invändingar.

– Jag tycker att det är mycket bra att statsministern har frångått sin princip och lämnade fram konkreta enskilda namn. Det är mycket bra. Det är märkligt att han inte kunde berätta det för riksdagen i torsdags men det är bra att han gjorde det idag, säger Mona Sahlin till Ekot.

Även svenska Amnestys generalsekreterare Lise Bergh tycker att det var bra av statsministern att vädja om frisläppande av namngivna fångar.

– Det är viktigt att man faktiskt känner till vad som pågår i Kina - och det gör man om man tar upp enskilda fall. Det gynnar förmodligen de här frihetsberövade personerna, säger hon till TT.

Tidigare under lördagen talade Reinfeldt vid en klimatkonferens på den sydkinesiska ön Hainan. Där varnade han för en ökad protektionism i Europa och USA om inte Kina ökar sina miljöansträngningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".